Как да се храниш като местен

  • Как да се храниш като местен
    Как да се храниш като местен

Огромна част от пътешествието е опознаване на местните традиции, история и култура. Разбира се, това включва и най-приятната част - местната кухня. Никой себеуважаващ се пътешественик не би се изхранвал със сухи сандвичи или в големи вериги ресторанти. Но как точно да се храните като местен и да не ви третират като поредния турист, на когото предлагат подобие на традиционно ястие? Даваме ви няколко съвета.


1. Проучване, проучване и пак проучване

Изобилието от информация за пътуване ще ви помогне лесно да проучите избраната от вас дестинация. В допълнение към обичайните туристически сайтове, разгледайте и техните хранително-вкусови секции, както и тези на местните вестници. Също така проверете и местните блогове за хранене, разгледайте рецептите и типичните за региона напитки.

2. Пазарувайте, където пазаруват местните

Помислете за собствените си навици на хранене и пазаруване вкъщи. Посетете пазарите за риба, месо, зеленчуци. Разпитайте за локални фурни, пекарни и малки сладкарнички. Понякога дори кварталните супермаркетите могат да ви подскажат за предпочитанията на местното население.

3. Попитайте

Искайте съвет от някой местен. Някой таксиметров шофьор с радост ще ви разкаже всичко за града, ще ви каже къде да отидете петък вечер и какво да правите. Помолете някой от хотела да ви препоръча място, на което той самият ходи с приятели за вечеря, питие или танци.

4. Обмислете времето си за посещение

Фестивалите и тържествата са забавен и смислен начин да се потопите в културата и духа на мястото. Всяка страна има традиции в кухнята, а празниците са най-доброто време да ги опитате. Може да посетите и различни интересни базари, които няма как да видите през останалото време от годината.

5. Разширете хоризонта си

Бъдете авантюристи и напуснете пределите на града. Хванете автобус или влак за някое близко селце, където ще намерите домашно приготвени вкусотийки, забравени рецепти и тайни от националната кухня.

6. Отворете очите си и следвайте носа си

Звучи малко грубо и буквално, но може да се окаже успешен начин да попаднете на мястото, където готвят най-вкусно. Там, където има предимно местни жители, а не туристи с фотоапарати и менюто е написано само на местния език е белег, че това може би е фаворита на местното население. А ако усетите миризма на вкусна храна, доверете се на инстинктите си.