Как да се обличаме в планината

  • Как да се обличаме в планината
    Как да се обличаме в планината
  • Как да се обличаме в планината
    Как да се обличаме в планината
  • Как да се обличаме в планината
    Как да се обличаме в планината

Съвременният начин на обличане на открито се състои от три слоя дрехи, за да може да сте гъвкави и защитени при всякакво време. При правилна комбинация на облекло няма да треперите от студ, нито ще се потите от горещина в планината.

Как работят отделните слоеве

Целта на трите слоя е да се постигне равновесие между отделяната и отдаваната от тялото топлина. Освен това можете почти мигновено да реагирате при внезапна промяна във времето. За да сте максимално защитени, е добре да имате водоустойчив горен слой (мембрана), изолиращ (междинен) и предпазващ тялото слой.

Първи слой (влагоотвеждащ/термобельо)

Носи се директно върху кожата. Най-добрият вариант е да бъде от мерино вълна, която запазва оптималната телесна температура. При изпотяване попива влагата и запазва

кожата суха. За разлика от памучните Как да се обличаме в планината материи, които стават тежки и студени при изпотяване, вълната абсорбира влага до 30% от собственото тегло

на дрехата. Добра (и доста по-евтина) алтернатива е термобельото от синтетика.

Втори слой (изолиращ/междинен)

Облича се върху термобельто. Предпочитани са полиестерните “флийсове”, които топлят дори и когато са мокри. Подходящи са дрехите от вълна. Полиестерните материи Polartec осигуряват топлина и при най-различни условия. Недостатък на повечето “флийсове” е, че пропускат вятър. При активни дейност в планината или тежки преходи е добре да бъдат подбрани по-леки материи (като Polartec 100 или Polatec Power Dry). При по-ниски температури е добре дрехата да е по-плътна (Polartec 200 или Polartec Themal Pro) или дори по-леко пухено яке.

Трети слой (защитен)

Той е решаващ за цялостния комфорт, не трябва нито да пропуска вода, нито да задържа отделената влага/пара.

Облеклото трети слой може да бъде:

• Водоустойчиво и влагоотделящо. Това са ламинираните мембранни якета. Те са универсална защита от вятър, дъжд и сняг, подходящи за всички сезони в зависимост от класа и разработката на материята

• Водоотблъскващо. Дрехи, подходящи при леки валежи и активни дейности.

• Softshell. Устойчиви са на вятър и сух сняг, но не са водоустойчиви.

• Водоустойчиво промазано. Подходящо за леки разходки, риболов или концерти поради липсата на възможност за пароотделяне.

Важно е да се вземе под внимание размерът на третия слой. Дрехата трябва да е достатъчно голяма, за да може да поеме по себе си обема на другите слоеве дрехи без да ограничава движенията ви.

Съветите са от специалистите от магазини за екипировка "Стената".