Как да си уловите Йети – съвети от правителството на САЩ

  • Как да си уловите Йети – съвети от правителството на САЩ
    Как да си уловите Йети – съвети от правителството на САЩ

Ако си мислите, че изкачването на връх Еверест е най-голямото предизвикателство, пред което можете да се изправите в Непал, помислете пак.

Защото всеки авантюрист знае, че върховете са си винаги там, но митичните създания – не съвсем. През годините алпинистите, включително и сър Едмънд Хилари, първият изкачил Еверест, твърдят, че виждат странни стъпки или силуети по пътя към върха. Ако искате история, която да разказвате като се приберете вкъщи, тръгнете на лов за митичното бродещо по тези земи създание Йети.

А съвет ще ви даде не кой да е, а американското правителство.

Наскоро публикуван от вестник "Уошингтън поуст" документ от 1959 г. припомня какви насоки за търсенето на Йети са дадени от Американското посолство в Катманду – включително как да се действа при среща с митичното създание.

Ето го и документа с превод по-долу:

39462

Правила за алпийски експедиции в Непал – касаещи Йети

1. Преди отправяне на Йети експедиция, трябва да се заплати такса за разрешително. Цената й от 5000 рупии или близо 77 долара, трябва да се плати на непалското правителство.

2. Ако Йети бъде открито, може да бъде снимано или заловено живо, но не може да бъде убито или застреляно – освен в случай на самозащита. Всички снимки на животното, както и самото създание, независимо дали е заловено живо или мъртво, трябва да бъдат предоставени на непалското правителство при първа възможност.

3. Новини и информация, доказващи реалното съществуване на Йети, трябва да бъде незабавно предоставено на Непал веднага щом са налични, и в никакъв случай не трябва да бъдат предоставяни на пресата или репортери за публикуване без разрешението на правителството на Непал.

Ако вече ви се ходи в САЩ, вижте и най-добрите екскурзии до САЩ.