Как да живееш като местен, когато си на път

  • Как да живееш като местен, когато си на път
    Как да живееш като местен, когато си на път

Защото да си турист е хубаво, но още по-хубаво е навсякъде да се чувстваш като у дома си.

Научете езика

Преди да заминете за чужда страна, опитайте се да научите няколко думи от езика, използван там. Запишете се на курс или си купете диск и го слушайте в колата си. Дори няколко научени думи ще ви помогнат да се впишете по-добре и да разчупите леда, докато създавате нови приятелства.

Останете у дома

Или по-скоро отседнете в дом... Първата стъпка, за да живеете като местен, е наистина да го направите. Избягвайте хотелите, и опитайте с апартамент или къща под наем, а защо не и с couchsurfing – да отседнете като гост в къщата на непознат.

Изследвайте

Не се страхувайте да захвърлите картата си и просто да се скитате из някой интересен квартал. Ако има нещо по-специално, което искате да видите, не пренебрегвайте и заобикалящия го квартал. Изгубете се – може да се натъкнете на нещо невероятно.

Говорете с местните

Ако все пак се изгубите, това ще е страхотна възможност да говорите с местните. Попитайте някого за посоката. С колкото повече хора говорите, толкова по-вероятно е да получите чудесни съвети за най-добрите места, където да хапнете, пийнете и които да посетите – вероятно ще разберете за обекти, които не са споменати в пътеводителите.

Посетете пазара

Предимство, когато отседнете в апартамент или при местно семейство, е възможността да използвате кухнята. Възползвайте се от това и отидете на местния пазар за хранителни стоки – няма нищо друго, което да те накара повече да се чувстваш като у дома си.

Облечете се подходящо

Ще се впишете по-добре, ако не изглеждате като турист. Посетете някой търговски център или пазар и си купете дреха, която виждате, че местните носят.

Прекарайте време в някое кафене или парк

Наблюдаването на хората е развлечение, известно навсякъде. Намерете си местенце в близкото кафене, седнете навън и наблюдавайте света около вас. Можете също да си направите пикник в парка, и да прекарате следобеда си като местните – излежавайки се на слънце.

Използвайте обществения транспорт

Оставете такситата и колите под наем и вместо това ходете, наемете колело, качете се на автобуса или метрото. На повечето места в метрото е лесно да се ориентирате, а ако се колебаете – попитайте някой местен за помощ.

Използвайте обществена пералня

Ако сте на по-дълга почивка, вероятно ще се наложи да перете в даден момент. Използвайте това като възможност да говорите с другите хора от квартала.

Религия

Ако сте последовател на някоя религия, а дори и да не сте, отидете на религиозна служба. Приятно е да разгледате красива готическа църква като туристически обект, но преживяването е напълно различно, когато присъствате на местна литургия в Севиля или Рим.