Как са посрещали гости в миналото и как е изглеждал домът? + видео

  • Как са посрещали гости в миналото и как е изглеждал домът? + видео
    Как са посрещали гости в миналото и как е изглеждал домът? + видео

Социално икономическият подем през Възраждането се отразява и върху вътрешната уредба на традиционната българска къща. Краят на XIX и началото на XX век е преход към съвременното жилище, уредбата и покъщнината му. Традиционната покъщнина постепенно се заменя с общоевропейска.

Впервайки поглед в миналото, няма по-добро място от музеите, за да разберем повече за нашата история, традиции, бит и култура. Затова посетихме Етнографско-възрожденски комплекс "Софроний Врачански" Враца, където с топла усмивка ни посрещна етнографът Силвия Гарванска. Сладкодумно и интересно тя ни разказа как са посрещали гости врачани и как е изглеждал домът им в миналото, ще разберете и вие ако продължавате да четете. (Можете да видите и видеото в края.)

В краят на XIX и началото на XX век, под влияние на новите европейски моди, вече навлизат промените не само в облеклото на врачанското население, но и в обзавеждането.

Старите миндери и шарените черги изчезват. На мястото на чергите се появяват килими, а на мястото на миндерите, трикраките столчета и синийката, идва новата виенска мода. Много широко разпространени били масите с пачи крак, както и фотьоилите, диваните. столовете, т.е. изцяло ново холно обзавеждане - гарнитура. Там дамите канели гости на по чаша чай или чаша кафе. Променя се изцяло обзавеждането в домовете. Пердетата до този момент били свилени, но започват на тяхно място да се появяват плетените пердета. Новите модерни за времето си плетива били: брюкселска дантела, плетки на една кука, бялата бродерия. Бродерията много широко навлиза в градския дом. Започват да се правят и покривки, и бродерии за маса или възглавничка, покривало за холна гарнитура. Появяват се картини и гоблени, както и красиви и големи полилеи.

Как са посрещали гости в миналото и как е изглеждал домът? + видео
Снимка: Александра Любова

Променя се светоусещането и начинът, по който всъщност посрещат гости. Тези глинени, бакърени и дървени съдове, в които са се хранели селското население, при градското население вече се появяват нови съдове от алпака, сервизи, порцелана навлиза широко. Също така се появяват сребърните съдове - подноси, фруктиери, лъжицници. Салфетките, които навлизат са с красива бяла бродерия по тях.

Как са посрещали гости в миналото и как е изглеждал домът? + видео
Снимка: Александра Любова

Сервирането предимно е било по френски или по руски образец. Най-предпочитан е бил руският. Използвал се е самовар за чай. Появяват се множество и разнообразни сервизи, както за чай и кафе, така и такива за ликьори. Почти във всеки дом имало специален музикален шкаф, който имал грамофон с плочи. Народната музика остава на заден план, появява се т.нар. нова градска песен. Това е едно междинно явление в градския живот на населението. В такава атмосфера всъщност са протичали забавленията.

Как са посрещали гости в миналото и как е изглеждал домът? + видео
Снимка: Александра Любова

Тези празници, които са били характерни за селото, със своята масовост като седенките, постепенно отстъпват и на тяхно място идват сбирки в по-тесен кръг с отбрани хора.

Много характерни за времето са били т.нар. матинета, соарета и журове. Соаретата първи се появяват като сбирки. Предимно между 7 и 10 часа вечерта са протичали и били разделени по полове: само женски, само мъжки или смесени.

Само женските: Когато идвали на гости на своя приятелка, тя ги посрещала с подноси, отрупани с всякакви видове сладка, различни кифлички, сандвичи и ликьори. Много харесвано било бялото сладко.

Мъжките сбирки: Там се е поднасяла люта ракия. Обикновено те протичали в игра на карти.

Смесените: Младите се събирали, за да се опознаят, слушали музика на грамофон и водели оживени разговори.

Матинетата и журовете са протичали предимно в следобедните часове. За тях отново са характерни подносите с различни сладка на тях. Задължително се поднасяло кафе от ръж или леблебия, прясно смляно и ароматно. Ликьора бил задължителен. 

Не липсвали и други забавления: театрални спектакли, офицерски балове. На тях присъствали само офицерите с техните дами. Отивали с богато украсени файтони. 

В населението вече навлиза европейската мода, маниер и забавление. Хората по различен начин скъсват със селския начин на празнуване и навлиза едно ново по-модерно и съвременно за времето си забавление.