Как се избира нов папа?

  • Как се избира нов папа?
    Как се избира нов папа?
  • Как се избира нов папа?
    Как се избира нов папа?
  • Как се избира нов папа?
    Как се избира нов папа?
  • Как се избира нов папа?
    Как се избира нов папа?

Едва ли има по-подходящо време да посетите Рим от сега, когато папа Бенедикт XVI обяви, че се оттегля от папския престол. Във Ватикана има да се случват интересни неща – събирането на кардиналите, очакването на цветния пушек от комина на базиликата Свети Петър, първата поява на новия папа на церемониалния балкон. Въпреки че по време на избирането на нов папа Ватикана ще бъде затворена за туристи, можете да станете свидетели на историческо събитие - излизането на бял пушек от комина. Очаква се началото на гласуването да започне около средата на март.

Но как всъщност се избира нов папа?

Вие няма как да станете свидетели на самото събрание на кардиналите, където се решава кой ще е новият глава на Римокатолическата църква, защото то е тайно. Самото му име Конклав идва от латинското cum clavis – под ключ. Мястото на Конклава е Сикстинската капела. Фреските на Микеланджело на тема Страшния съд, които вероятно много от вас са виждали, трябва да напомнят на кардиналите да гласуват по съвест.

Всички кардинали написват на лист „Избирам за папа...“ и името на своя избраник, като трябва най-малко две трети от бюлетините да са за един кандидат.

Любопитно е, че всеки кръстен католик може да бъде избран за папа, но обикновено се гласува за свещенослужители, които вече са кардинали.

При официалното преброяване на бюлетините те се нанизват с игла и конец на един сноп. В края на деня се изгарят в специална печка, чийто пушек се вижда отвсякъде от площад Свети Петър. Ако не е избран папа, пушекът е черен. Ако новият папа е избран, се добавят специални химични вещества и пушекът е бял, придружен с радостен камбанен звън. Белият пушек излиза дълго време, тъй като всички документи от Конклава трябва да бъдат изгорени и всичко, случило се по време на гласуването.

След не по-малко от 40 минути новият глава на Римокатолическата църква се появява на официалния балкон и отправя първата си благословия към събралите се вярващи. Може да се каже, че да сте там точно в този момент, е наистина уникално събитие.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте Peika.bg и във Facebook, за да не пропуснете нито едно от нашите вдъхновения за пътуване наблизо и далеч!