Каква температура поддържат хората в домовете си по света? (част 1)

  • Каква температура поддържат хората в домовете си по света? (част 1)
    Каква температура поддържат хората в домовете си по света? (част 1)

Ето нещо интересно – замисляли ли сте се, че в различните страни, хората поддържат различна температура в домовете си? Така че, да, и по този параграф всички сме различни

Данните по-долу, разбира се, не са общовалидни за всички хора от тези места – някои са зиморничави, други обичат да моржуват.

Въпреки това, специалисти са определили какви са идеалните температури за всеки дом. Например за дневната се препоръчва температура между 20-23 градуса, за кухнята – 18-19, за спалнята – 17-20 и за банята 16-19.

1. Великобритания – 15°С

Хората, които са прекарали известно време на Острова, разказват невероятни истории за ледено студените къщи във Великобритания, както и за двете отделни кранчета за студена и топла вода, за традиционните горещи камъни, които служат за затопляне на леглото и прочее. Повечето от тези истории са истински – британците въобще не са от тези, които се страхуват от студа и предпочитат да пестят пари. Затова предпочитат да отопляват домовете си с газови нагреватели. Средната температура в един британски хола е 15°С, а в банята  10°С.

2. Франция – 17°С

Във Франция, както и в Обединеното кралство, повечето къщи имат собствено централно отопление. За тези, които живеят в жилищни блокове, когато стане студено навън, се включва отоплението за цялата сграда. 

Каква температура поддържат хората в домовете си по света? (част 1)


3. Япония – 10 °С

Въпреки студените зими с температури, които могат да достигнат под нулата, в Япония няма централно отопление. Ето защо, когато дойде студът, са принудени да използват алтернативи като климатици, печки, радиатори, електрически килими, електрически одеяла, както и специалната японска нагревателна маса на име котацу.

4. Испания – 18°С

Интересен факт е, че хората, които живеят в жилищни кооперации, могат да се насладят на парното само между 19:00-22:00 часа – времето,когато хората се връщат от работа. През останалите часове те се отопляват на ток и е популярно да се използват нагреваеми маси, което е практика и в Япония. 

5. Румъния – 20°С

В Румъния има централно парно отопление, което работи на газ. Заради многобройните опасни течове на газ през 90-те години много от сградите вземат решението да имат собствени котли в мазето, които работят доста добре и осигуряват комфортна температура