Какво да НЕ правим във Франция

  • Какво да НЕ правим във Франция
    Какво да НЕ правим във Франция

Французите могат да ни се видят като доста странни хора, защото по принцип са успели да изградят култура, с която се гордеят, която обичат да предоставят, но не и да делят. От друга страна, в България в момента по пътищата се пуска поколение, което е възпитано по-скоро в англо-саксонския модел на мислене и поведение, и това би направило французите да изглeждат още по-особени.


Ако ще ходите във Франция на екскурзия или особено да живеете там, ще трябва да свикнете, че това е отделен свят със свои правила, които ще трябва да разберете и да приемете, рано или късно. По принцип, това важи за всяка държава, но Франция е абсолютен пример в това отношение. Ето няколко кратки съвета, които да знаете, преди да потеглите към родината на Дьо Гол.

- Ако знаете дори малко френски, не започвайте разговор с французин на английски, защото той най-вероятно няма да ви отговори на същия език, така или иначе.

- Дори да знаете малко френски, по-добре го използвайте, защото това ще ви издигне в очите на местните. Ако живеете във Франция, ще трябва да научите езика, дори да не искате. Те просто са абсолютни фанатици на тема „френският е световен език“, въпреки че, както повечето фанатици на дадена тема, не са разбрали, че отдавна са загубили войната.

- Ако ще работите там, рано или късно ще научите, че в тази държава държат на йерархията и там тя наистина значи нещо, а мениджърите са наистина над вас. Ако се съобразявате с това, за местните би означавало, че познавате правилата на играта, а французите, както всичко останало, очакват да разбирате тези неща без да ги обясняват.

- Ако си мислите, че ще свършите нещо в обедната си почивка, това няма да стане, освен ако не сте наистина в самия център. Просто всичко затваря за обяд, което може да значи всичко между 1-3 часа. Само супермаркетите са отворени, но например всички банки затварят.

- В общи линии във Франция нещата стават между обяд и 2 часа, защото почивката е свещена. И забравете за хапване на крак, там са ресторантска нация.

- В този ред на мисли, използвайте си почивките по предназначение. Там така ги разбират нещата, били са се за почивките си и ако се натягате повече, ще ви помислят за луд или за натегач. Също така, използвайте почивните си дни. Затова се наричат „почивни“.

-  Там не обичат самохвалковците, които демонстрират богатство. Във Франция това е проява на лош вкус и доста безобразен начин да се докажете. Вашето общестевно положение в тази страна зависи от други неща – вашата професия, позиция, университет и контакти. Говорете за всичко друго, но не и за пари.