Какво да правя, когато навън вали (а ми се пътува)?

  • Какво да правя, когато навън вали (а ми се пътува)?
    Какво да правя, когато навън вали (а ми се пътува)?

Когато небето се стовари точно в почивните дни, за които още от началото на работната седмица сме си кроили грандиозни планове, всяка свободна душа си е задавала този въпрос. Домът изведнъж става тесен, задълженията в него омразни, а съжителите сякаш нарочно започват да дразнят. Предлагаме ви няколко предложения, които да върнат хармонията в дома ви в дъждовните дни и да задоволят приключенските ви инстинкти.

Посетете музей или галерия

Препарирани животни, отломки от седиментни скали и шлемове на Византийски военачалници може да не звучи като идеята ви за приключения, но без съмнение ще провокират да се пренесете до всички онези интересни места и времена, откъдето експонатите са тръгнали, за да стигнат до стъклените витрини. Ако пък в слънчеви дни все не сте смогвали да видите на живо творенията, на известни художници, които досега сте разпознавали само на снимка, сега му е времето!

Посетете пещера

Какво да правя, когато навън вали (а ми се пътува)?

Вълнуващо (и леко страшничко) приключение, което не се интересува дали навън е 40-градусова жега, или пороен дъжд. Чувствате се като в недрата на земята, обвити в мрак, в който малки електрически светлини сочат пътя ви напред и големи сталактити хвърлят зловещи сенки. Капки вода се стичат по тях и се отронват с гръмко ехо из пещерата. Ако имате късмет, някой прилеп ще прелети край ухото ви.

Отворете старите албуми със снимки

Без значение дали албум наричате големия прашен класьор за снимки в библиотеката, или папка на компютъра си, снимките вътре крият сигурно облекчение на вашата приключенска абстиненция. Фантазирането какво би могло да бъде някога в бъдещето, е приятно, но още по-приятно е преживяването наново на нещо, което някога е било. Позволете на старите си снимки да ви развеселят или натъжат – пътувайте в собствените си спомени.

Направете си филм от любимите снимки

Съберете всичките си снимки от екзотични дестинации и направете филм от тях. Подберете приключенска музика и подходящи ефекти. Може да не ви се струва като достатъчно продължителна дейност, но уверяваме ви, това е занимавка за поне половин ден.

Зачетете се в приключенска книга

Книгите, казват, са кораби на фантазията – авторът е архитектът, но читателят е капитанът. Седнете удобно до прозореца в уютната си стая с чаша топъл чай, докато навън се изливат олимпийски басейни вода, и се оставете да бъдете пренесени някъде, където може би не вали, или напротив – където вали два пъти по-силно, без да ви мокри.

Пишете

...писма до приятели, стихотворения, дневници с впечатления, дори рецепти за пудинг, ако предизвикват у вас вълнуващи чувства. Писането ни помага да структурираме мисълта си, което подтиква към разтоварващо самовглъбяване и ни помага да разберем по-добре собствените си емоции.

Поканете приятели на вечер на чуждестранната кухня

Настъпи моментът да извадите от шкафа готварската книга, която уж на шега си купихте миналото лято на почивката в Гърция, и да си спретнете своя интерпретация на „сувлаки”. Ако оплескате манджата, когато гостите ви пристигнат и вие им разкажете как точно сте яли тези свински шишчета в Корфу, това ще е перфектният повод да им разкажете и за цялата си ваканция и сами да си я припомните с умиление.

Отидете на поход в планината

Какво да правя, когато навън вали (а ми се пътува)?

Какво пък! Времето да си гледа работата! Облечете се топло и се екипирайте с дъждобрани. В дъждовното време няма по-приятно преживяване от това след тричасов поход да влезеш измръзнал в топла планинска хижа, да си поръчаш чай и боб чорба и да се заприказваш с другите планинари. Дъждът сближава, планината сближава, а комбинирани, двете осигуряват едно незабравимо социално преживяване, за което всеки турист всякъде си мечтае.

Седнете до прозореца с чаша чай и гледайте дъжда

Какво да правя, когато навън вали (а ми се пътува)?

Перфектният начин да се отнесете в мисли и мечти. В такъв случай направо ви пожелаваме пороен дъжд със светкавици и всякакви други ефекти.

Пътувайте с влак

Ако прогнозите предвещават дъжд в почивните дни, планирайте дълго пътуване с влак до приятна дестинация. Ако си мислите, че дъждът от прозореца вкъщи придава уют на обстановката, дъждът от прозореца във влака – тази подвижна люлееща се къща – ще ви накара да се почувствате три пъти по уютно. Дали ще гледате замечтано навън или ще дремвате, унесени от тракането на влака, едно влаково преживяване със сигурност ще разнообрази дъждовния ви ден. И като заговорихме за дрямка...

Наваксайте със съня

Какво да правя, когато навън вали (а ми се пътува)?

Ако сте чучулига по служебна принуда, най-вероятно от седмици не сте се наспивали както си трябва. Използвайте дъждовния уикенд да възстановите силите си, блажено унесени от чукането на капките по стъклото. Кой знае, може да сънувате някой неочаквано приятен сън.

Вземете си вана с екзотични есенции

Преди да подремнете едно хубаво обаче, защо не си направите гореща вана? С мехурчета, с ароматни свещи, с уханни разтворители и с целия ви арсенал от глезещи сетивата продукти. Затваряте очи и вече не е трудно да повярвате, че сте на екзотичен хавайски остров.

Направете си палатков лагер в хола

Опънете семейната палатка в хола, заредете батериите на фенерчетата, изчакайте да се стъмни, съберете децата вътре и си разказвайте страшни истории. Скоро ще забравите, че сте вкъщи, най-малкото, защото ще сте толкова изплашени, че никой няма да смее да излезе от палатката до сутринта.

Спретнете си караоке вечер

Пригласяйте на дъжда и на любимите си парчета в инструментал. Ако пеенето не ви се удава много – още по-добре! Тогава може да очаквате и кучето ви да започне да приглася с провлачен вой. Ако съседите почукат на вратата – поканете и тях да се присъединят. И те не са Лайза Минели и Лучано Павароти, но поне взаимно ще се смеете на гракането си.

Играйте настолна игра

Съберете семейството и се забавлявайте заедно. Кога за последно имахте възможността за такова нещо? Умилителен момент, в който с изненада разбирате, че 12-годишният ви син вече не само е опитен картоиграч, но и изпечен покер мошеник. Пожелаваме ви продължителен дъжд!

Скално катерене на закрито

Какво да правя, когато навън вали (а ми се пътува)?

Търсите си нестандартна активна дейност и дори дъждът не може да ви разубеди? Отидете на стенно катерене в някоя спортна зала и изпуснете делничната пара.

Рисувайте миди

Какво да правя, когато навън вали (а ми се пътува)?

Всички имаме по няколко чувалчета морски миди, събирани съвестно през годините по плажовете, с които се чудим какво да правим. Подберете най-хубавите и ги лакирайте или изрисувайте с пъстри шарки. Иронията е, че толкова ще се запалите, че когато спре да вали и пак отидете на море, отново ще домъкнете със себе си чували миди, които няма да знаете какво да правите до следващия дъжд.

Гледайте филми за пътувания

Какво да правя, когато навън вали (а ми се пътува)?

Ако с половинката ви сте отегчени и леко изнервени един на друг в мрачния ден, един идеален начин да пътувате и да се почувствате по-близки, е през екрана на телевизора. Филмите за пътувания са не само за да точите лиги по екзотични места, които дъждът навън не ви позволява да посетите, но и за да ви хрумнат интересни идеи за пътувания в по-слънчеви дни.

И изобщо – планирайте бъдещи пътувания

Дъждовният ден ще ви се стори далеч не толкова мрачен, ако умът ви кипи от идеи и планове за слънчевите дни. Разтърсете се из интернет за снимки на любопитни места, където ще ви се иска да отидете. Потърсете разкази на хора, които вече са били там. Запознайте се с главните забележителности. Потърсете си подходящи екскурзии в някой туристически сайт или си начертайте собствен план от транспорт, през спане, до всичко необходимо, с което ще трябва да се снабдите предварително. Развълнувахте ли се вече?

Правете любов

Ако не валеше, най-вероятно нямаше да си останете вкъщи, но вали – възползвайте се от възможността и се отдайте един на друг, обгърнати от уюта на топлия си дом в бурята.

Ако не сте си харесали нищо досега, ето го гениалното ни предложение, което пазехме за накрая:

Излезте навън и скачайте в локви

Какво да правя, когато навън вали (а ми се пътува)?

Навън вали като из ведро и няма жива душа. Живеете в България, така че улицата ви най-вероятно е осеяна с дупки, които по време на дъжд се превръщат направо в плувни езера. Какво още чакате? Скачайте! Не се притеснявайте, че на следващия ден ще кихате и подсмърчате – когато се оваляте прилично в кал, подгизнали до кости, просто трябва да притичате до вкъщи, където ви чака горещ душ. Пуснете детето в себе си да се порадва на воля! Твърде дълго сте го държали затворено.