Какво да си купим при обиколка в Азия?

  • Какво да си купим при обиколка в Азия?
    Какво да си купим при обиколка в Азия?

При посещение в чужда страна човек винаги се сдобива с някоя покупка, която му остава за спомен от въпросното място.

Дали това ще е сувенир или нещо, което да влезе в употреба е въпрос на избор. В случай, че планираш туристическа обиколка из Азия, то може би ще ти е интересно да разбереш кои неща си струва да бъдат купени от тази част на света:

Тайланд

Страната е известна с производството на висококачествени дрехи и аксесоари от коприна, така че да си купите от тях определено е добър и практичен избор.

Ако пък искате да пробвате някакъв местен алкохол, то ромът Кох Самуй е най-добрият вариант, тъй като освен, че е с превъзходен вкус е и на достъпна цена.

Тук може да откриете различни продукти, чиято основна съставка е кокосът – местно кокосово масло, различни спа продукти, бонбони и сладкиши, както и сувенири от кокосова черупка.

Индия

Индия е известна като родината на Аюрведа (древна система за природна и холистична медицина) и поради тази причина туристите проявяват голям интерес именно към аюрведичните продукти.

Ако търсите нещо, което няма къде другаде да опитате, то може би чаят, произвеждан в Дарджилинг е точно за вас. Той бива три вида –зелен, черен и бял, като характерен за него е пикантният мускусов аромат.

Какво да си купим при обиколка в Азия?

Шри Ланка

Тази страната също е известна с уникалните си чайове, като най-известен безспорно е цейлонският. Освен този прочут чай, който се консумира тук още от колониални времена, впечатление правят и някои подправки – сред тях се откроява цейлонската канела, която е и най-скъпа.

Виетнам

Безспорно един от символите на страната е шапката във формата на конус. Още преди векове такива шапки са се използвали от работниците по оризовите полета, като са ги предпазвали от силното слънце. В наши дни тези шапки все още се използват в аграрните райони, като цените на които се продават са достъпни.

Също евтини, а и изцяло ръчно изработени са сувенирите от бамбук, които се продават в различни цветове. Това могат да бъдат кошници, купи, корабчета и др.

Виетнам също е известен с производството на коприна, като тук може да си купите картина, рисувана върху нея. Цените варират в зависимост от уменията на художника, но като цяло са достъпни.

Какво да си купим при обиколка в Азия?

Камбоджа

Едно от нещата, които може да си купите оттук са кокосовите разноцветни купи – те биха били идеално допълнение към всеки интериор.

Камбоджанското оризово вино е сред напитките, които няма как да опитате другаде, тъй като не се изнася извън страната. Обикновено е смесено с местни билки и плодове, като вкусът му е страхотен.

Ако искате да пренесете част от уханието на Камбоджа у дома, то можете да си купите от натуралните, ръчно изработени сапуни. Те са с различни аромати, като най-търсеният е този на Кмерското къри, тъй като е характерен за страната.

Какво да си купим при обиколка в Азия?

Япония

В страната на изгряващото слънце има най-различни сладкиши, придобили популярност сред туристите, като общото помежду им е вкусът на Мача – приготвя се от фино смлян прах от специално отглеждан зелен чай.

Тук може да си купите и традиционното японско ветрило Сенсу, което се продава почти навсякъде, а цветът и декорацията му могат да бъдат най-различни.

Известен факт е, че Япония е родината на оригамито – едно оригинално оригами, изработено от висококачествена хартия, също би могло да се окаже един добър избор за сувенир, който да занесете вкъщи.

Какво да си купим при обиколка в Азия?

Малайзия

Едно от нещата, които можете да купите оттук е традиционното за страната дамско облекло, състоящо се от блуза и дълга пола, които описват тялото.

Малайзия е известна с производството си на калаени стоки, като можете да избирате между различни статуетки, вази, домакински пособия и др.

Чукук Сангул се нарича традиционната китайска фиба, с която в миналото булките са закрепяли косите си. Тя може да бъде изработена от злато, сребро или друг метал, като формата и е характерна –дълга и тънка, с декоративен край. Можете да си купите осъвременен вариант на тази фиба, но цената и е доста висока.

Друго скъпо удоволствие е традиционният малайзийски плат Сонгет, който се изработва от копринени и златни нишки, втъкани в други материи. Все пак бихте могли да си купите малко парче от него, или пък кутия за бижута, обшита със Сонгет, като по-евтин вариант.

Тук може да намерите перли на изгодни цени, които се добиват в района Сабах – обикновено имат розов, бял или сивкав оттенък.

Какво да си купим при обиколка в Азия?

Малайзийският Додол е едно от нещата, които задължително трябва да опитате. Представлява традиционен карамелен сладкиш, като има две разновидности – Пандан и Дуриан. Пандан са известни със сладкият си аромат и се приготвят от листата на дърво със същото име. Дуриан пък се приготвят от едноименните плодове, като и двата вида сладкиши са с триъгълна форма и се предлагат в различни разфасовки.