Какво да видим в Хелзинки?

  • Какво да видим в Хелзинки?
    Какво да видим в Хелзинки?

Столицата на Финландия - Хелзинки, е оживен морски град, заобиколен от повече от 300 острова и множество национални паркове. 

Уважаван като дизайнерска столица, Хелзинки е известен със своите зашеметяващи готически архитектури, гори, езера, крайбрежни линии, прекрасни кафенета, интересна музикална сцена и едни от най-добрите кулинарни изкушения. Събрал богата история и вековни традиции, Хелзинки се счита за един от най-добрите космополитни градове в света.

Известна като страна с най-голям брой пиещи кафе в света, многобройните кафенета в столицата не са изненада. Хелзинки оживява, когато става дума за музикалните фестивали. Финландците са известни и като големи любители на партитата.

Хелзинки има какво да предложи на всички. Красивият град може да бъде разгледан лесно пеша или може да пътувате с трамвай в рамките на града. Има много разнообразие от неща, които човек може да види. 

Нека да разгледаме първите 8 неща, които можете да видите и правите, когато посетите Хелзинки:

Лютеранската катедрала

Какво да видим в Хелзинки?
Снимка: Pinterest

Лютеранската катедрала, с изглед към площада на Сената и пристанището, е емблематична забележителност на Хелзинки. Тази великолепна извисяваща се архитектура на Карл Енгел, издигаща се високо от северната страна на площада на Сената, се е превърнала и в символ на града. Църквата e известна още като сърцето на града.

Внушителната църква не може да остане незабелязана. По-рано известна като църквата "Свети Никола", тази катедрала е част от реконструкцията на Хелзинки през 19 век, след като пожар унищожава по-голямата част от града по време на анексирането му от руснаците. Затова винаги, когато посещавате Хелзинки, посещението на Лютеранската катедрала е задължително.

Отплавайте към крепостта Суоменлина

Какво да видим в Хелзинки?
Снимка: Pinterest

Ако сте в Хелзинки, посещението на морската крепост на име Sumenlinna е задължително. Мястото, обявено от ЮНЕСКО за световно наследство, Suomenlinna, е една от най-популярните туристически атракции в града. Лесно достъпна с ферибот от пазарния площад в Хелзинки, морската крепост предлага уникални преживявания за своите посетители. Крепостта има значително историческо значение, тъй като е служила в защитата на три епохи, първо Швеция, после Русия и накрая Финландия. Този уникален паметник на военните архитектури е отворен през цялата година.

Посетете църквата Temppeliaukio

Какво да видим в Хелзинки?
Снимка: Pinterest

Църквите в Хелзинки са свободни за посещение. Там има едни от най-добрите църкви с уникална архитектура. Една от тях е църквата Temppeliaukio, която е известна още като Скалната църква. Вградена в скалата, покрита с огромен купол, тя е отличен пример за модерна архитектура.

Църквата се е превърнала в огромна туристическа атракция. Тя е популярно място за концерти заради отличната си акустика.

Возете се на трамвай

Какво да видим в Хелзинки?
Снимка: Pinterest

Трамваите са сърдечната линия за гражданите на Хелзинки. Най-удобният и бюджетен начин да разгледате града е да се придвижвате с трамвай. Ефективната, но стара транспортна система на страната е лесен избор, ако искате да сте част от финландската култура. Можете да вземете Трамвай номер 2 за разглеждане на забележителности, макар че трамвай номер 4 също ви отвежда към друг фантастичен маршрут с красиви гледки.

Отпийте чаша кафе

Какво да видим в Хелзинки?
Снимка: Pinterest

Не се изненадвайте, ако попаднете на изобилство от кафенета във Финландия. Уважавана за това, че има най-голям брой пиещи кафе в света, кафе-културата е едно от уникалните неща за тази скандинавска страна. 

Седнете в уютно, но стилно кафене, отпивайте ароматна кафена напитка и се отдайте на сладки приказки като се наслаждавате на зимната вечер в Хелзинки. Можете лесно да се запознаете с иначе тихите и интровертни местни жители на чаша кафе. 

Посетете Market Square

Едно от най-оживените места в Хелзинки е пазарният площад на града. Разположен на южното пристанище, той е най-известният пазар на Хелзинки. От традиционната финландска храна, вкусните сладкиши, горещото кафе, зеленчуците, сувенирите, занаятите и т.н., можете да намерите най-доброто от всичко тук. Веселата атмосфера на пазара и страхотната гледка към брега го правят едно от най-посещаваните места и за туристите.

Разгледайте дизайнерския квартал

Какво да видим в Хелзинки?

Хелзинки е известен още като столицата на дизайна. Едно от най-желаните места за дизайнери и художници в света, осигурява вдъхновение и креативност. Дизайнерският окръг е център за бутици, дизайнерски студия, шоуруми, музеи и галерии, представящ някои от най-иновативните дизайни по отношение на продукти, дрехи, декор на дома и др. Ако сте някой, който е запален по дизайн или някакво художествено произведение, посещението в Дизайнерския район е задължително.

Финладска сауна край морето

Какво да видим в Хелзинки?
Снимка: Pinterest

Пътуването ви до Финландия не е пълно, ако се върнете, без да сте отишли на финландска сауна. Финландия има повече от 3 милиона сауни с над 5 милиона души в страната. Сауната е най-важната част от техния начин на живот, а също и културната идентичност. Финландците смятат сауната за място за отдих, разпускане и медитация.

Не пропускайте най-популярното място на име LÖYLY в Хелзинки със страхотна гледка към морето.