Какво крие бъдещето за прочутия залив Мая в Тайланд?

  • Какво крие бъдещето за прочутия залив Мая в Тайланд?
    Какво крие бъдещето за прочутия залив Мая в Тайланд?

Вероятно сте го виждали във филма "The Beach". Със своите драматични карстови скали, фин бял пясък и залив с форма на монета, тюркоазен оттенък, Maya Bay, част от Hat Noppharat Tara - Национален парк Mu Ko Phi Phi, отговаря дори на холивудските стандарти за тропически рай.

Ако сте били в Тайланд, вероятно сте го посетили. Той достига върха на популярността си през 2018 г. и се изчислява, че до 6000 души посещават залива Мая всеки ден.

С широчина само 15 метра и дължина 250 метра относително малкият залив е станал жертва на собствената си популярност. Смята се, че посетителите, оставили след себе си боклук, повредени растения и замърсен пясък и нарушена среда на животните, както и котвите за лодки са унищожили до 50% от коралите на залива Мая. Изображения на хиляди туристи, които се тълпят в привидно защитена природна зона, предизвикаха възмущение сред тайландските граждани и през 2018 г. служителите на парка внезапно затвориха залива. 

Какво крие бъдещето за прочутия залив Мая в Тайланд?Снимка: pixabay

Първоначално затварянето трябваше да продължи четири месеца. Но осъзнавайки, че ще отнеме много повече време от това, за да се върне природата на залива, както и да се инсталира инфраструктурата, необходима за неговата защита, служителите удължиха затварянето до три години, до май 2021 г. Сега се планира да се направи повторна оценка на околната среда на залива, преди да се изчисли нова дата. 

Какво крие бъдещето за прочутия залив Мая в Тайланд?Снимка: pixabay

През 2018 г., след като входът към залива Мая беше барикадиран, той беше старателно почистен от боклук; и са засадени дървета, растения и корали. След това започна работа по инсталирането на изцяло нова туристическа инфраструктура в и около залива. Изгражда се настилка, която се опитва да ограничи щетите върху пясъка и растенията, а бъдещите посетители ще стигнат до залива Мая чрез плаващ док, разположен зад карстовите скали, което означава, че лодките вече няма да могат да се закотвят в самия залив. И може би най-важното е, че паркът е решил да ограничи броя на посетителите на залива Мая. Бъдещите посетители ще бъдат ограничени до групи не по-големи от 375 души в една от седем или осем смени на ден, като на практика общите дневни посетители ще бъдат ограничени до 3000 души.

Какво крие бъдещето за прочутия залив Мая в Тайланд?Снимка: pixabay

След две години затварянето изглежда е в полза на природната среда на залива Мая. По-рано тази година националният парк публикува снимки и видеоклип на залива на страницата си във Facebook. Изображенията, които показаха на пръв поглед девствен, недокоснат, безлюден залив, можеха да бъдат по-скоро в контраст с тези от само преди няколко години и предизвикаха вълнение в тайландските социални медии. Освен това животните са се завърнали в залива Мая. Подводна камера, инсталирана в залива, е позволила на учените да преброят до 100 акули; през 2018 г. се смяташе, че са само шест.

Какво крие бъдещето за прочутия залив Мая в Тайланд?Снимка: pixabay

Дали Maya Bay ще бъде отворен за ранни групи туристи след COVID? Засега служителите на парка не са склонни да кажат. Но това, което е сигурно е, че бъдещите посещения на една от най-емблематичните природни зони на Тайланд ще бъдат много по-устойчиви.