Какво не знаем за планина Осогово?

  • Какво не знаем за планина Осогово?
    Какво не знаем за планина Осогово?

Ходили ли сте в планината Осогово?

Осогово е най-обширната от редицата малки планини, наредени по западната държавна граница. Тя се издига по западния ръб на България и е част от дългата Осоговско-Беласишка планинска редица. По нея минава общата ни граница с Република Македония.

Осогово се издига северозападно от град Кюстендил и е популярна най-вече с базата си за практикуване на зимни спортове, включително единственият целосезонен фрийстайл сноупарк в България. В Осогово падат доста снеговалежи, заради средиземноморските влияния върху климата.

Какво не знаем за планина Осогово?
Снимка: www.360mag.bg

Планината се развива и в сферата на екстремното колоездене, наскоро в нея се откри даунхил трасе, което използва по-стръмните северни склонове на Осогово, гледащи към Кюстендил. Макар да е доста висока (2251 м), планината е проходима с велосипед във всичките си части, включително района на най-високия връх Руен – 2251 м, а от него се открива изключителната панорама към комшиите й Шар планина, Кораб… или – казано накратко – половината Балкани са в краката ви.

Какво не знаем за планина Осогово?
Снимка: www.360mag.bg

От Руен можете да се спуснете към КПП Гюешево, да се загубите в долината на река Елешница, десетките махали и селца със странни имена – Цървена ябука, Длъхчево-Сабляр, Савойски, или да отпрашите директно към Кюстендил.

ВЕЛО МАРШРУТ 

Малешевска планина – Влахина – Осоговска – Краище
Село Клепало, връх Ильов (първенец на Малашевска) и Кадийца (първенец на Влахина), селата Дебочица и Църварица, изкачва връх Руен (първенец на Осогово), слиза до Долно село и продължава през селата Уши, Горна Мелна и Слишовци.

Какво не знаем за планина Осогово?
Снимка: www.360mag.bg

Билата са изключително обли и са лишени от растителност. Те са две основни и се пресичат именно при Руен, а по едното минава границата с Македония, така че върхът попада на самата гранична линия. Ниските части на планината са добре залесени и дори включват вековна гора, в рамките на резерват “Църна река”. Близо до село Богослов, в местност Ючбунар, се намират секвои, с възраст на някои от дърветата над 100 години. Високите части на планината (над 1800 м) са покрити с хвойнови храсти – съставна част от алкохолния джин, и тревна растителност. Горната граница на горския пояс е заета от букови гори, а в по-ниската преобладават дъбът и изкуствено залесените иглолистни гори.

Какво не знаем за планина Осогово?
Снимка: www.360mag.bg

Една от най-красивите пешеходни разходки е по билото на отделения от планината Брезовски рид. Тръгвайки от хижа Осогово, последователно могат да се посетят върховете Голяма чука, Костина чука, Белоток, Таушанска чука, Сипельо и Белоток. Слизането е през село Слокощица. През същото село минава път, който продължава по цялата долина на Новоселска река и е приятен за преходи с велосипед. Връх Руен може да бъде изкачен от местността Три буки. В планината има две действащи хижи – “Осогово“ и “Руен”. Нуждите на развития туризъм се задоволяват и от няколко хотела, разположени във вътрешността на планината. Повечето пътеки имат туристическа маркировка.

Какво не знаем за планина Осогово?
Снимка: www.360mag.bg

През зимата може да разчитате на ски влека на хижа „Осогово”. Ако пък сте по-големи куражлии, разтъпчете снегоходки и ски до някой от осоговските двухилядници. На прибиране ви чака цитаделата в парк „Хисарлъка” – над Кюстендил, и топване на пръстче в минералната баня. Недалеч от с. Граница се намира Граничкият манастир „Свети Лука”, основан през 10-ти век.

Какво не знаем за планина Осогово?
Снимка: www.360mag.bg

За да намерите Осогово, търсете на картата Кюстендил. За автотуристите е важно да знаят, че от града започва 19 км асфалтирано шосе, което навлиза дълбоко в планината. Съществува още един път, който минава през с. Слокощица и следва долината на Новоселска река.

 

Накрая, не забравяйте личната си карта – все пак Осогово е гранична зона.

Какво не знаем за планина Осогово?
Снимка: www.360mag.bg

Осогово

Първенец на планината: вр. Руен, 2251 м
Природни забележителности: вековна гора, резерват “Църна река”, секвои
Условия за туризъм: погранична планина, туристическа маркировка, две хижи
Колоездене: гр.Кюстендил, даунхил и крос-кънтри възможности
Събития: “Осогово рън”

Какво не знаем за планина Осогово?
Снимка: www.360mag.bg

Нашите приятели от Списание 360° са си поставили интересна задача в брой ЛЯТО 2017. Те събират на едно място планините на България, за да можем заедно да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре. А след това всички заедно да обуем планинарските обувки, да вземем раницата и да тръгнем да ги обикаляме – защото няма по-добър начин да научиш всичко, от това да го съпреживееш от първо лице, единствено число.

Ако и вие искате да се включите в начинанието, посетете сайта Планините на България“, където ще намерите материали за всяка една от 39-те родни планини. Вие също може да помогнете за събирането на всичко интересно и характерно за всяка една от тях. От природни забележителности до места и условия за спорт и туризъм – споделете всичко, което знаете за съответната планина. Информацията ще се допълва в статиите, така че в един момент ще се събере всичко онова, което прави планините притегателно и предпочитано място за свободното време.