Какво не знаете за Чехия – 30 интересни факта

  • Какво не знаете за Чехия – 30 интересни факта
    Какво не знаете за Чехия – 30 интересни факта
  • Какво не знаете за Чехия – 30 интересни факта
    Какво не знаете за Чехия – 30 интересни факта
  • Какво не знаете за Чехия – 30 интересни факта
    Какво не знаете за Чехия – 30 интересни факта

Чешката република, известна още просто като Чехия, е държава без излаз на море в Централна Европа, граничеща с Германия на запад, Австрия на юг, Словакия на изток и Полша на североизток.

Столицата и най-големият град на Чешката република е Прага, често наричан „Градът на стоте кула“ заради зашеметяващия силует на средновековна и барокова архитектура.

Какво не знаете за Чехия – 30 интересни факта
Снимка: pixabay.com

Чехия има богата история, датираща от векове, с доказателства за човешко заселване в региона, датиращи от епохата на палеолита.

Чешката република възникна като независима държава през 1993 г. след мирното разпадане на Чехословакия, отделяйки се от Словакия чрез „кадифения развод“.

Чехия е парламентарна демокрация с президент като държавен глава и министър-председател като глава на правителството.

Официалният език на Чешката република е чешки, западнославянски език, тясно свързан със словашкия и полския.

Пражкият замък, разположен в Прага, е един от най-големите замъчни комплекси в света, датиращ от 9 век. Той е бил седалище на чешки крале, императори и президенти през цялата история.

Историческият център на Прага, включително Пражкия замък, Стария градски площад и Карловия мост, е определен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1992 г.

Чешката република има разнообразен ландшафт, вариращ от ниско разположени равнини до планински региони, включително Бохемската гора и Крконошите.

Чехия има умереноконтинентален климат със студени зими и топли лета, повлиян от вътрешното й местоположение и надморска височина.

Чешката република е известна със своята бирена култура, с дълга традиция в пивоварството, датираща от Средновековието. Чешката бира е известна в цял свят със своето качество и разнообразие от стилове, включително Pilsner, лагер и пшенична бира.

Прага е дом на най-старата непрекъснато работеща пивоварна в света, пивоварната Břevnov Monastery, основана през 993 г. сл. Хр.

Чешката кухня е обилна и ароматна, с популярни ястия, включително гулаш, печено свинско с кнедли и кисело зеле (vepřo-knedlo-zelo) и традиционни супи като kulajda и svíčková.

Чешката република има богато културно наследство със значителен принос в литературата, музиката, изкуството и архитектурата. Известни фигури включват писателите Франц Кафка и Милан Кундера, композитора Антонин Дворжак и художника в стил Арт Нуво Алфонс Муха.

Чешката република е известна със своите спа градове, като Карлови Вари и Марианске Лазне, известни със своите естествени минерални извори и уелнес процедури.

Чешката република има добре развита транспортна инфраструктура, включително широка мрежа от железопътни линии, магистрали и международни летища.

Кутна Хора, град, разположен източно от Прага, е известен със своята историческа сребърна минна индустрия и архитектурни съкровища, включително готическата църква Света Варвара и костницата Седлец, украсена с човешки кости.

Моравският карст в източната част на страната е защитена природна зона, характеризираща се с варовикови образувания, подземни пещери и известната пропаст Макоха.

Чешката република има висок стандарт на здравеопазване, с универсално здравно покритие, осигурено чрез комбинация от публични и частни здравни системи.

Образованието е високо ценено в чешкото общество, с добре развита система от държавни училища, университети и институции за професионално обучение.

Чехия е член на Европейския съюз, НАТО и ООН, наред с други международни организации.

Чешката република има силна индустриална база с ключови сектори, включително автомобилостроенето, машините, електрониката и космическата промишленост.

Страната има висок стандарт на живот, сравнително ниски нива на безработица и квалифицирана работна сила, което я прави привлекателна дестинация за чуждестранни инвестиции.

Река Вълтава, която тече през Прага, е най-дългата река в Чешката република, а бреговете й са оградени с паркове, алеи и исторически забележителности.

Чешката република е известна с многобройните си замъци и замъци, като замъка Чески Крумлов, замъка Хлубока и замъка Карлщейн, които са популярни туристически дестинации.

Чешката република има богата традиция на фолклорна музика, танци и фестивали, включително колоритните великденски пазари, Пардубицкия Велик Пардубицки стипълчейз и Чешкия бирен фестивал в Прага.

Националният спорт на страната е хокей на лед, като чешкият национален отбор постигна успех в международни състезания, включително спечелване на Световното първенство по хокей на лед и олимпийски медали.

Чешката република има процъфтяваща сцена на съвременно изкуство с множество галерии, музеи, театри и места за музика, представящи местни и международни таланти.

Кадифената революция, мирен преход от комунизъм към демокрация през 1989 г., изигра централна роля в съвременната история на страната, като доведе до края на комунистическото управление и установяването на демократично правителство.