Какво трябва да имаме предвид, когато се качваме на ски и сноуборд?

  • Какво трябва да имаме предвид, когато се качваме на ски и сноуборд?
    Какво трябва да имаме предвид, когато се качваме на ски и сноуборд?

Ските и сноубордът са едни от най-разпространените и масово практикуваните спортове от хора на всякаква възраст през зимата.

Въпреки това няма съмнение, че те крият и доста рискове. Поради постоянно нарастващия наплив към зимните курорти през последните години се наблюдава и увеличение на броя контузени туристи. Около половината от всички травми на зимните курорти са на сноубордисти. При тях по-уязвими са горните крайници, докато при практикуването на традиционните алпийски ски, нараняванията на долните крайници са най-честото явление.

Най-много от всички контузии на долните крайници са коленните. Доста често се наблюдават и комбинирани травми от наранявания на предни, странични връзки и менискус.

Интересното е, че макар да изглежда, че модерните ски обувки защитават глезена и пищяла, до голяма степен те предават част от натоварването към коляното. Така че по-голямата част от ски оборудването не може да намали честотата на нараняванията на коляното. Колкото до горните крайници, най-честите травми, от които страдат скиорите са: раменни изкълчвания, разкъсвания на ротаторния маншон и скиорския палец

Какво трябва да имаме предвид, когато се качваме на ски и сноуборд?

Всеки любител на зимните спортове трябва има предвид какви са опасностите и да знае как да се предпазва от неприятните травми, които могат да провалят дълго плануваната зимна почивка. Основните съвети, които дават специалистите, са свързани с ранното обучение, което е силно препоръчително за начинаещите скиори и сноубордисти, както и добрата предварителна физическа подготовка. Тя се отнася най-вече до издръжливост и време за реакция. От съществена важност също е използването на доброто ски оборудване, което трябва да се тества и регулира всеки път преди качването на пистата.

Какво трябва да имаме предвид, когато се качваме на ски и сноуборд?

Не на последно място всички любители на ските и сноуборда трябва да имат реална и адекватна преценка за собствените си възможности, добре да оценяват рисковете при спускания на по-трудните писти и да съобразяват скоростта си спрямо уменията си. Изглежда голяма част от травмите, получени на ски пистите, се случват в края на деня, затова имайте предвид, че преумората също оказва влияние. Специалистите съветват да спрете с карането за деня, преди умората да повлияе на способността ви за правилна оценка на условията.