Какво трябва да знаете преди да се отправите към Чехия?

  • Какво трябва да знаете преди да се отправите към Чехия?
    Какво трябва да знаете преди да се отправите към Чехия?

Чехия е една дестинация, която крие редица красоти от Прага до селцата в Моравия, сякаш останали назад във времето, от трудното, изискващо усилие катерене във високите планини до мързелуването в спа центровете – има по нещо за всеки вкус.

Ето и някои от местата, които ви препоръчваме да посетите: Прага – прекрасната столица, Карлови Вари – три балнеолечебни курорта в Бохемия, Чешки Крумлов, Замъкът Храдчани – религиозен и политически символ на града, Карловият мост – най-големият средновековен мост в Европа, Ставовски театър, който е бил посещаван от Моцарт и Староместският площад в сърцето на Прага.

В следващите редове сме ви подготвили полезна информация за това какви са мерките и изскванията за пътуващите към тази дестинация към момента:

Какви са изискванията за влизане?

За да пътувате до Чехия изискванията са стандартните – документ за ваксинация, PCR или натигенен тест. Ваксинацията трябва да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата (дози Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Covishield или Johnson & Johnson), за да бъде призната за пътуване до там. Пътниците също трябва да попълнят „формуляр за локация”, преди да се качат на полета си.

Чешката република е отворена за туристи от ЕС и страните от Шенгенската зона без ограничения, така че не трябва да преминавате през допълнителни мерки. Въпреки това е важно да проверите правилата за влизане от страната, през която преминавате преди да резервирате полетите си, тъй като правилата могат да се променят внезапно.

Какви са наложените ограничения?

След като сте в Чехия, ще можете да се насладите на забележителната архитектура, история, култура и атракции на страната като Карловия мост и оживените бирени градини, кафенета и ресторанти в Прага без твърде много ограничения. Въпреки това, когато се настанявате в хотела си, ще трябва да покажете сертификата си за ваксинация. Сертификатът се изисква и от хора, посещаващи музеи или посещаващи обществени събития. Маските за лице също се изискват в натоварените обществени пространства, където социалното дистанциране не е възможно, както и в магазините, летищата и в обществения транспорт. Приемат се само респираторни маски KN95 или FFP2, но не и такива от плат.