Какво трябва да знаете преди първото си соло пътуване

  • Какво трябва да знаете преди първото си соло пътуване
    Какво трябва да знаете преди първото си соло пътуване

Ако никога досега не сте поемали на път без другарче, а сте решили да експериментирате, в главата ви сигурно се въртят въпроси като „Няма ли да ми е скучно?“, „Ами ако ме оберат“, „Какво ще стане, ако си загубя паспорта“ и други подобни „Ами ако-се-случи-нещо-апокалиптично?!“. Няма да можете да прочетете менютата в ресторантите, местните ще ви атакуват с неразбираем за вас език, коли, велосипеди и мотоциклети (според страната) ще ви връхлитат отвсякъде. Без паника! Та това си е половината от забавлението – да не знаете какво да очаквате. Ето ви все пак няколко полезни неща като за начало, за да не си изгризете ноктите от нерви още преди да сте тръгнали.

Една крачка напред!

За разлика от всички онези пъти, когато сте с екскурзовод или с приятели, сега ще трябва да проявите смелост и да минете една крачка пред ротата. Все някак ще трябва да съберете сили и да попитате за посоката, защото перспективите ви ще са или да спите в удобното си легло в хотела, или да стоите и да се вайкате с обърната наопаки карта на града и накрая да нощувате на гарата.

Кой е навит да пием по бира?

Едно от най-хубавите неща на соло пътуването е, че се срещате с нови, интересни хора през цялото време. Всичко, което се изисква от вас, е да слезете във фоайето на хостела или хотела си и да подметнете небрежно: „Привет, кой е навит да пием по бира?“.

Някои от останалите пътешественици могат да ви дадат много ценни съвети, но дори и да не го направят, можете да организирате следващото си пътуване заедно, да намерите страхотен караоке бар или просто чудесен събеседник за вечерта.

Свобода в най-чиста форма

Пътуването соло ви дава свобода в най-чистата й форма – не е нужно да се съобразявате с това какво и колко дълго искат да разглеждат останалите, къде им се ходи точно сега и в колко стават сутрин. Можете да се отдадете на ексцентричното си Аз и да отделите цял ден на музей, в който никой от вашите познати не би се заседял повече от 15 минути. Примерно за часовници или за средновековно оръжие.

Parli italiano?

Дори и да владеете перфектен английски, научете десетина най-основни фрази на езика на страната, в която отивате. Местните хора ще се трогнат и със сигурност ще оценят усилията ви. Представете си бразилец, който идва за първи път в България и ви пита със силен акцент на български: „Здравей. Как се казваш?“. Мило, нали?

Ако не си напишете домашното вкъщи и се оставите например на германците да ви учат на немски, най-много да се върнете с перфектно произношение на най-звучните псувни.

Знайте какво търсите

Преди да тръгнете, информирайте се какво си заслужава да се види. Разгледайте нашата информация за дестинации, задайте въпрос, прочетете блогове на хора, които вече са били там, минете през туристическия център на място... Можете предварително да намерите в социални мрежи като facebook или Couchsurfing някой от града, в който отивате, и да го попитате кои са тези страхотни места, които само местните познават. Или пък да спрете напосоки човек на улицата със същия въпрос. 

Чувствайте се добре в собствената си компания

Ако се опасявате, че може да скучаете сами по време на няколкочасов полет или пътуване с влак, достатъчно е да се сетите за онази недочетена книга, която прашасва на нощното ви шкафче от няколко месеца, или за възможността да си водите записки по пътя и след това да напишете статия или да започнете блог. Или си заредете плейъра с нови песни, които след завръщането ви ще ви напомнят точно за това пътуване.

И така, резервирахте ли вече билет?