Какво трябва да знаете преди пътуване в Канада?

  • Какво трябва да знаете преди пътуване в Канада?
    Какво трябва да знаете преди пътуване в Канада?

Онтарио и Британска Колумбия са най-новите канадски провинции, които изискват ваксинационни паспорти като условие за влизане в ресторанти, места за забавления и развлечения. Това стана само седмица, след като Канада се отвори за напълно ваксинирани международни пътници и допълнителното облекчение на мерките.

Сега Канада туристите, които постепенно се връщат, за да разгледат градовете, националните паркове, планините и островите след месеци на затваряне. Тъй като постоянно има нововъведения, сме ви подготвили някои неща, които трябва да имате предвид, докато планирате пътуване до там.

Какво ви трябва за пътуване до Канада?

Основното изискване за влизане в Канада е пътешествениците да бъдат напълно ваксинирани. В момента Канада приема от посетителите ваксините Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson. Тези, които са ваксинирани, могат да пътуват безопасно две седмици след последната си доза или две седмици след еднократната им ваксина Johnson & Johnson.

Пътуващите също ще трябва да представят отрицателен резултат от COVID-19 от тест, направен в рамките на 72 часа след заминаването им–независимо от техния ваксинален статус. Също така те трябва да представят резултатите преди да се качат на полета си. Те също така са помолени да предоставят доказателства за ваксинация, резултати от тестове и информация за контакт чрез мобилното приложение ArriveCAN идигитален или хартиен формуляр, в рамките на три дни след заминаването. Също така някои може да бъдат избрани на случаен принцип за преглед в границата, за да се оцени потенциалният им риск за общественото здраве.

Ако вашето доказателство за ваксинация е на език, различен от английски или френски, трябва да получите заверен превод на английски или френски и да качите този заверен превод на мястото на оригиналния документ.

Могат ли неваксинирани деца да посетят Канада?

Напълно ваксинирани родители или настойници ще имат право да донесат неваксинирани деца под 12 години в Канада, но те ще трябва да направят тест за COVID-19 при пристигането си.

Ще трябва ли да съм под карантина, когато пристигна в Канада?

Не, напълно ваксинираните пътници няма да се нуждаят от карантина при пристигането си. Правителството обаче посъветва посетителите да въведат двуседмичен план за карантина, в случай че длъжностните лица установят, че не отговарят на всички изисквания за пандемичната граница на Канада.

Правила за влизане в провинцииите

Заключванията започнаха да се вдигат в края на пролетта, но тъй като вариантът Delta се разпространява широко, някои мерки за обществено здраве са въведени и като цяло варират между провинциите и териториите, така че проверете страницата с правителствени ресурси за конкретна информация за дестинацията. Нюфаундленд, Лабрадор и Нова Скотия например изискват от посетителите да попълнят допълнителен формуляр за пътуване преди пътуването си. Също така е важно да знаете, че някои местни общности не приемат посетители в момента.

Паспорти за ваксини

Хотелите са отворени отново с по-строги мерки за почистване, а в някои региони ресторантите и баровете също посрещат гостите както на открито, така и на закрито, въпреки че някои имат строги правила за влизане. В Квебек и Манитоба например клиентите трябва да покажат доказателство за ваксинация, за да влязат в ресторанти, барове, фитнес зали, концерти, спортни събития и киносалони.

В Британска Колумбия хората трябва да бъдат поне частично ваксинирани (с една доза), за да влязат в ресторанти, барове, нощни клубове, фитнес зали и всякакви спортни събития или концерти на закрито с повече от 50 души. Това правило влезе в сила на 13 септември и до 24-ти октомври правилата отново ще бъдат затегнати и ще трябва да бъдете напълно ваксинирани (с две дози), за да влезете на същите места.

От 22-ри септември ще се изисква доказателство за ваксинация, за да влезе в подобни места в Онтарио. Тези, които отговарят на изискванията за сертификат за ваксина, трябва да имат и двете дози от одобрена ваксина срещу COVID-19, което ще им позволи да вечерят и пият на закрито и да посещават спортни събития, кина и театри.

Предприятията в Едмънтън изискват от хората да покажат доказателство за ваксинация, преди да влязат в техните помещения.

Децата под 12 години обикновено са освободени от задължението за ваксинация. На международните туристи е позволено да покажат доказателството за ваксината, която са използвали за влизане в Канада на места, където се изискват паспорти за ваксина, заедно с паспортите им като форма на лична карта.

До края на октомври от пътниците ще се изисква доказателство за ваксинация, за да се качат на всеки вътрешен полет, междупровинциален влак или круизен кораб.

Някои провинции са възстановили задължителните маски, включително Алберта, Британска Колумбия, Манитоба, Нова Скотия и Квебек. Въпреки че маските не са задължителни в Саскачеван, Ню Брънзуик, остров Принс Едуард, Нюфаундленд и Лабрадор, те все още се насърчават. Така че е добра идея да си вземете маска, независимо от това къде пътувате в Канада, тъй като тя ще ви е необходима за вашия полет, а правилата могат да се променят внезапно, така че да се наложи в обществения транспорт и в някои обществени пространства.

Туристически атракции

Културни пространства като музеи и театри в някои провинции ограничават броя на разрешените хора наведнъж. Някои инсталират физически бариери и увеличават вентилационните си системи, наред с други превантивни мерки. Винаги планирайте предварително преди да посетите дадено място, тъй като може да се наложи да резервирате билети предварително, за да влезете.

Ако сте се насочили към известните приключенски дейности на открито в Канада и екстремните спортове, ще се радвате да знаете, че повечето от големите паркове са отворени, но имайте предвид, че достъпът до някои туристически дестинации може да бъде ограничен. Според Parks Canada „само тези места, където могат да бъдат приложени мерки за минимизиране на рисковете за здравето и безопасността, ще бъдат отворени за обществеността. Промените в услугите или дори затварянето могат да настъпят бързо с промяната на ситуацията с COVID-19. Планирайте посещението си и проверете за актуална информация  за вашата дестинация.

Ниагарският водопад е отворен за разглеждане, както и повечето атракции в района. По-голямата част от туристически и велосипедните пътеки в национален парк Банф са отворени за дневна употреба и много от къмпингите в парка приемат гости.

Сезонът на ски и сноуборд вероятно ще бъде повлиян от варианти на COVID-19, но ще актуализираме тази статия, тъй като знаем повече. Междувременно винаги планирайте предварително и проверявайте най-новите съвети за обществено здраве в Канада, тъй като правилата варират и могат да се променят с малко предизвестие.