Калугерските пещери - обсерватория на 7000 години

  • Калугерските пещери - обсерватория на 7000 години
    Калугерските пещери - обсерватория на 7000 години

Байлово се намира на 20-ина километра от София и е известно с това, че е родното място на Елин Пелин, както и с музея на хумора и цветистия фолклор. 

Там се намират блатото на Андрешко, както и множество малки тракийски могили край селото, но те са разкопани и разрушени още в началото на миналия век от местните.

На 5 км след селото обаче е местността Калугерица, като до нея се стига по широко асфалтирано шосе. За щастие на пътешествениците, по него нямам никакъв трафик. 

Недалеч се намира и един бор, под който се крие каменна арка и бетонни стъпала, покрити с мъх. До тях тече пълноводна чешма.
Aко продължите надолу от нея, ще стигнете до дерето на река Смолска.

Малко преди дъното на дерето има малък масив от бигор със скална халка, четири пещери, изкуствено изкопана площадка, разширени входове на пещерите и десетки изсечени кръгове в скалата, които напомнят слънчеви дискове. Долу река Смолска тече бавно и оформя красиви вирове.

Калугерските пещери - обсерватория на 7000 години


В този район се намира тракийското светилище, представляващо древна лунна обсерватория от 
7000 г. пр. н. ера. Според изледователи от БАН правилно изсечените кръгове в скалата изобразяват не слънчеви дискове, защото обикновено слънцето се рисува с лъчи, а фазите на луната, които служат за календар.

Цялото пространство в една от пещерните ниши е запълнено с изсечени кръгове, които са различни по големина
- някои изпъкнали, други вдлъбнати. Според учените във вътрешността им може да се открият различни фази на луната - пълни кръгове, полумесеци, на първа или трета четвърт.
Калугерските пещери - обсерватория на 7000 години


Някои са обрасли в мъх, други – пълни с дъждовна вода, трети – покрити с калцитна кора. Четвърти – по-малки, са издълбани почти на пода и запълнени наполовина с пръст. Интересно е да отбележим, че освен издълбаните в скалите кръгове, в една от Калугерските пещери, има рисунки на слънца.

В скално-изсечения паметник досега са регистрирани 240 изображения. Техните размери са различни, като диаметрите им варират в границите от 24 до 88 см. Най-зебележими и най-атрактивни обаче са изпъкналите луни. Те са най-малко на брой. За тях изследователите предполагат, че са изображения на регистрираните лунни затъмнения, когато Земята хвърля сянка върху Луната.

Така че, ако сте почитатели на мистичните приключения и обичате сами да си пропрявяте пътеките, определено ви препоръчваме тази близка до столицата дестинация!