Камера излъчва на живо от гнездо на белоглави лешояди в Източните Родопи

  • Камера излъчва на живо от гнездо на белоглави лешояди в Източните Родопи
    Камера излъчва на живо от гнездо на белоглави лешояди в Източните Родопи

В края на миналата година заработи първата на Балканите камера за живо наблюдение на гнездо на белоглав лешояд в Източните Родопи.

Въпреки че до този момент все още няма постоянни пернати обитатели, камерата вече разкрива интересни и вълнуващи детайли от живота на редките птици. През последния месец различни белоглавите лешояди посещават гнездовата ниша, но я използват предимно за почивка. Ако гнездото бъде заето, ще може да се наблюдава в реално време животът на тези редки птици.

Очаква се технологията да предостави ценна информация за поведението им при отглеждане на малките и хранителните навици. Тези знания ще помогнат за по-доброто опазване на вида. Камерата е поставена през декември от eкип от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и фондация По-диви Родопи.

Камера излъчва на живо от гнездо на белоглави лешояди в Източните Родопи

Едва ден след това гнездото бе посетено от млада двойка. Това дава надежда на екипа по проект „Опазване на черния и белоглавия лешояд в Родопите“, че гнездото ще бъде използвано и през предстоящия гнездови сезон. Оборудването е маскирано с естествени материали, така че да не привлича вниманието на белоглавите лешояди и да не пречи на размножаването им.

Зимата е интересно време за любителите на тези птици и за тези, които искат да надникнат в тайнствения живот на белоглавите лешояди. През декември и януари величествените птици си избират ниша в скалите, където да загнездят. Гнездото се строи бързо основно от сухи треви и малко клечки, така че ако двойка го хареса може да го „обзаведе“ само за няколко дни. В края на януари и началото на февруари повечето белоглави лешояди снасят единственото си яйце. Двамата родители се грижат неуморно за него в следващите 2 месеца. След това настъпва излюпване.

Камера излъчва на живо от гнездо на белоглави лешояди в Източните Родопи

До края на януари ще стане ясно дали ще може да се наблюдава на живо животът на някоя двойка белоглави лешояди. Те се славят като грижовни родители. Двамата партньори се сменят при мътенето на яйцето и отглеждането на малкото. Вече всеки може да следи какво се случва в гнездовата ниша на живо в You tube канала на фондацията По-диви Родопи. 

Засега камерата ще излъчва на живо само през деня, поради опасения, че нощните снимки може да притеснят птиците. (Камерата в гнездовата ниша е монтирана с разрешение на Министерството на околната среда и водите и по време на поставянето ѝ са взети всички необходими мерки и не е допуснато безпокойство на вида. Спазени са и всички забрани на защитената територия.)

Вижте видео от гнездото на лешояда: