Камилите на Хисаря

  • Камилите на Хисаря
    Камилите на Хисаря
  • Камилите на Хисаря
    Камилите на Хисаря
  • Камилите на Хисаря
    Камилите на Хисаря
  • Камилите на Хисаря
    Камилите на Хисаря
  • Камилите на Хисаря
    Камилите на Хисаря
  • Камилите на Хисаря
    Камилите на Хисаря

Ако все още не сте били в Хисаря, може да ви прозвучи странно, че входът на града се пази от 13-метровите Камили. Всъщност с това име е известна южната порта на древната крепост.


Макар днес приликата да не е толкова очевидна, до началото на ХХ век портата е била разделена и е приличала на две застанали една срещу друга едногърби камили. Оттук и името й, запазено до наши дни. А появата й – това е една древна римска история.

Градът на Диоклециан

Както много римски императори, и Диоклециан се увековечил, като нарекъл на себе си град. Хисаря за пръв път официално е обявена за град през 293 г. - с името Диоклецианопол. Изградена е крепостна стена – дълга повече от 2 км, с четири порти и 44 кули. Днес една от най-добре запазените крепостни стени в Европа от времето на късната античност. На места заставате в подножието на 7-метров оригинален зид.

Диоклецианопол бил трети по големина град в провинция Тракия след тогавашните Пловдив и Стара Загора. Бил изграден с широки и прави улици, украсени със статуи на богове, с мраморни бани, с красиви дворци и вили за римската аристокрация.

Камилите

От някогашните четири порти, през които се влизало в града, най-добре запазени са западната и южната, която е и символ на Хисаря – Камилите. От Камилите е излизал пътят за главния административен център на провинция Тракия - Филипопол. В оригинал портата се извисява на 13 м височина.

И нещо любопитно: може би вдъхновен именно от тази величественост, на това място през 1882 г. Иван Вазов написва стихотворението си „Отечество любезно, как хубаво си ти!”.

Какво още: Всъщност римляните пристигат по тези земи доста преди Диоклециан и намират малко тракийско селище. Смята се обаче, че хора открили лечебните минерални извори и решили да живеят край тях още през V хил. пр.Хр. В Хисаря има 22 топли минерални извора Температурата им е от 37 до 51 градуса по Целзий, водата е без цвят и мирис, с приятен вкус. Може да се ползва като трапезна, за профилактика и лечение на редица заболявания.