Камино де Сантяго или пътят на един авантюрист

  • Камино де Сантяго или пътят на един авантюрист
    Камино де Сантяго или пътят на един авантюрист

Още от малък се увличам по история и география, а откакто навърших пълнолетие, започнах да подплатявам този свой интерес с разнообразни пътувания и опознаване на нови места. Така постепенно, за близо 10 години, успях да посетя 27 държави в Европа и Северна Америка и да разгледам безброй природни и културни обекти, които само разпалват желанието ми да пътувам и да откривам нови интересни места.


Не бих казал, че имам някакъв списък с дестинации, които да отмятам година след година. Предпочитам да съм отворен към възможностите и да се възползвам от тях, когато ми се открият. Така преди 3-4 години зарязах работата си в София, за да замина за 1 година на стаж в Германия, а веднага след това отидох на 2-месечен проект в Мексико.

Поредната възможност, която се открива пред мен и по която съвсем скоро предстои да поема, се казва Камино де Сантяго (Camino de Santiago) Пътят на Свети Яков. Напоследък, когато приятели ме попитат какво се случва с мен, редовният ми отговор е „Този юли ще вървя по Камино де Сантяго”. Тук следва една от три реакции. По-често усещам ентусиазма и възхищението от другата страна: „Страхотно! И аз винаги съм искал/а да извървя Пътя. Сигурен/на съм, че ще бъде много интересно!“. Случва се и да ме контрират: „Колко километра каза? Ти нещо не си в час! Кога пък си вървял толкова много?! Я по-добре отиди на море да си починеш.“. Естествено част от приятелите ми не знаят за какво иде реч и се налага да обяснявам.

Това, което съм прочел по десетките страници и форуми за Камино, може да се обобщи по следния начин: Камино де Сантягоили Пътят на Свети Яков е древен и важен поклоннически път, който от векове хиляди поклонници изминават пеша, за да отидат на преклонение пред мощите на Свети Яков – един от апостолите на Иисус Христос. Свети Яков (исп. Santiago) е светецът - покровител на Испания, и се радва на голяма почит както сред местните, така и сред всички християни. Затова не е чудно, че заедно с Рим и Божи гроб, Сантяго де Компостела – лобното място на Свети Яков е едно от трите главни места за поклонение в християнския свят.

Няма един универсален маршрут, по който да се извърви Камино, както няма и начално място от което тръгват поклонниците. Те се стичат от всички краища на Испания, като някои започват пътешествието си от съседните държави. Традиционно Каминосе върви пеша, но в наши дни немалко хора го минават на колело, а на едно място прочетох и за група инвалиди, които са го изминали със своите инвалидни колички. Независимо откъде тръгнеш и как ще изминеш разстоянието, всяко едно успешно Каминозавършва във великолепната катедрала в Сантяго де Компостела. Когато пристигнеш там, ако си изминал поне 100 км пеша или 200 км на колело, ще ти бъде връчена compostela - сертификат за успешно извършено поклонение, който в миналото е имал силата на индулгенция.

Хората имат различни причини да изминат Камино. Дълбоко вярващите правят това, за да укрепят своята вяра и да получат благословията на Свети Яков. Авантюристите и пътешествениците искат да опознаят красотите и чара на Испания и да се запознаят с други интересни хора по пътя. Прагматиците тестват волята си, може би за да откажат цигарите, да свалят някой килограм или да разчупят сивото ежедневие, в което са попаднали.

Моите причини – зимата гледах филма „The Way” с Мартин Шийн и страшно много ми допадна идеята да се откъсна от ежедневието си в София и да обходя една от любимите ми страни, при това по начин, който сам си определям, по пътища които мога да избера на момента, сред хора, които са отворени и дружелюбни. Така от филма се роди интересът, който прерасна в любознателно проучване и планиране, което след месец ще се превърне в едно незабравимо пътешествие

Скоро очаквайте подробности за подготовката и маршрута, а когато му дойде времето – моите истории по Пътя.

Следете цялото пътешествие на Ивайло по Камино де Сантяго.