Къмпинг Корал - раят на сърфистите

  • Къмпинг Корал - раят на сърфистите
    Къмпинг Корал - раят на сърфистите

До преди няколко години къмпингът (или по-общо казано целият залив) бяха познати най-вече на сърфистите и по-приключенски настроените туристи, които търсеха уединение. С нарасналата популярност на Лозенец (Корал се намира на километър-два северно от градчето) все повече хора обърнаха внимание на това прекрасно място.

Уникалната плажна лилия (ендемитен за страната растителен вид), която се среща по дюните на залива, даде повод на група ентусиасти да съхранят мястото от мащабно строителство. Плажът е страхотен! С типичния за южното Черноморие фин пясък, широк до над 100 метра на места, заобиколен от прохладна горичка. Просто мечта! Човешката намеса е деликатна и само в полза на почиващите. Общо трите спасителни поста са изградени от естествен дървен материал, не са облепени с нахални реклами и като цяло не дразнят очите.

По протежение на залива (дълъг около 2,5 километра) има три заведения. Най-симпатичното се намира в южния му край. Представлява двуетажна дървена постройка с широки, сенчести тераси. Кухнята е предимно средиземноморска. Храната е вкусна и добре приготвена. През деня музиката е ненатрапчива, подбрана с вкус и усет за това, че хората нямат нужда от дънещи диско хитове през цялото време. Вечер мястото заприличва на класически плажен бар. На малката сцена се изявяват много от музикантите, които дават облика на качествената популярна българска музика. През уикендите можете да заварите добилите почти звезден статус Миленита, Phuture Shock, Nasecomix… Ако ли не - постоянният DJ, ангажиран с подбора на музиката, ще направи вечерта ви приятна, просто защото го бива. Честно.

Както споменахме в началото, Корал е рай за сърфистите. Затвореността на залива и благоприятният вятър го правят предпочитан за много от кайтсърфистите у нас.

Ако имате желание да се научите да карате кайт, или по-традиционния уиндсърф, можете да се възползвате от услугите на двете сърф училища, които се намират на плажа. Именно сърфистката слава на Корал е добър атестат и за училищата. По мнение на мнозина учителите са едни от най-добрите, на които можете да случите в България. Цените са абсолютно поносими, а екипировката - на ниво.

Гмуркане. Това е другата сериозна атракция тук. Не се заблуждавайте от неугледния вид на барачката, която е приютила училището за подводен спорт. В нея всъщност се помещават двама от най-опитните и запалени гмуркачи, които са ни известни. Ако се запишете на курс, ще разберете, че заливът е много красив и под повърхността. Няколко малки скали (на отстояние 100-200 метра от брега) образуват микроостровчета, които са много любопитни за изследване. Освен това, ако напреднете достатъчно бързо, ще можете да се пробвате и с харпуна.

Къмпингът разполага с бунгала, но ако сте свикнали с дори елементарни удобства, те ще ви се видят невзрачни. Умно решение е да се настаните в близкия Лозенец, където цените не са високи, а същевременно може да се ползвате с добрите достижения на цивилизацията. Апропо, въпреки както казахме “нарасналата популярност” на Лозенец, градчето все още има своите достойнства: два-три сносни ресторанта, два наистина класни нощни клуба и не на последно място - относително спокойствие, комбинирано с като цяло ниски цени.