Канделария – шедьовърът на Тенерифе

  • Канделария – шедьовърът на Тенерифе
    Канделария – шедьовърът на Тенерифе
  • Канделария – шедьовърът на Тенерифе
    Канделария – шедьовърът на Тенерифе
  • Канделария – шедьовърът на Тенерифе
    Канделария – шедьовърът на Тенерифе

Канделария е живописно малко градче на източния бряг на остров Тенерифе. Разположено е на около 20 км от столицата Санта Крус де Тенерифе. Тук се намира главният католически храм на Канарските острови – Базиликата на Дева Мария от Канделария. Тя е покровителка на Канарските острови. Градът е заобиколен от няколко праисторически пещери, в които са открити мумии на коренните жители на острова – гуанчите. Мумиите им се оказват много подобни на мумиите на фараоните в Египет. Освен това името на Канделария е свързано и с много религиозни фестивали и чествания.

Според една от многото легенди през 1392 г. на плажа в града се появява образът на Богородица. Местните жители разчитат това като знак да бъде построен храм в нейна чест. Днес тук се издига известната базилика, която е била многократно разширявана през годините и сега може да побере цели 5000 души. В храма има позлатена статуя на Дева Мария с Младенеца, богати стенописи и орнаменти. Единственото разочароващо е, че липсва ароматът на свещи. Както в много други църкви в Испания, така и тук има обособена малка зала за свещи, които всъщност са пластмасови лампички. Те са подредени върху маси и са затворени под стъклен похлупак, отстрани на който има процеп и при пускане на 20-евроцентова монета свещичка-лампичка светва и трепти няколко минути. В храма липсват свещи и свещници, липсва онова специално интимно усещане, свързано със запалването на свещичка и отправянето на молитва, с което е свикнал всеки православен християнин. Но все пак под купола на този свещен храм можете да намерите уединение, да чуете мислите си и така успокояващата кънтяща тишина, преплитаща се с шума на силните вълни отвън.

Главният площад на града с високата камбанария на църквата и часовниковата й кула е заобиколен от разбиващите се в кея вълни на Атлантическия океан и статуите на деветимата местни крале на Тенерифе. По времето на коренните жители – гуанчите – районът е бил част от кралство Гюимар.

Всяка година на 15 август голяма част от жителите на Канарските острови, както и много туристи от цял свят, идват тук и празнуват деня на Канделария. А Канделария е името, с което островитяните наричат Дева Мария. Празникът се отбелязва с пищна фиеста из улиците на града.

Атмосферичните улички, водещи към главния площад, са изпълнени с безброй малки сувенирни магазинчета, просторни цветарски магазини и симпатични кафенета и ресторанти. В магазинчетата ще откриете различни статуетки на Дева Мария, кандила, свещници и картини с пейзажи от града и с моменти от историята на острова. На една от уличките, водещи към площада, има магазинче за интересни и традиционни подправки, чийто аромат ще усетите отдалеч. Градът се слави с развитото си грънчарство и рибарство, така че освен всичко друго, в магазините ще откриете и красиви керамични съдове и саксии, богато украсени с цветни рисунки, както и всякакви риболовни принадлежности.

Изкачвайки се по криволичещите пътеки из хълмовете над града, пред вас ще се разкрива изключително красива гледка към малките сгушени къщички, бялата сграда на храма и безбрежния син океан. Кнделария ще ви се стори като една оживяла картина-шедьовър, от която сте имали удоволствието да бъдете част.