Катар през погледа на една българка

  • Катар през погледа на една българка
    Катар през погледа на една българка

Силвия Никлева живее и работи в Катар от няколко месеца. Какви са впечатленията й от страната и как изглежда тя през погледа на една българка, Силвия споделя пред Jenite.bg.

Ето част от нейния разказ:

Катар. Тук пешеходецът не е с предимство. Тротоарите са кът, каквито са и оазисите сред пустинята. Скоростите са високи, а в случай на нужда от такси, по-добре си го поръчай един ден по-рано.

Катар. Мястото, където прозорци не се отварят с цел проветряване. Горещо и пепеляво е. Юни, юли, август и септември са месеците, в които животът тук докосва слънцето и се разминава с него. Така силно пари. Местните обличат своя страх от времевите условия в черни за жените и бели за мъжете традиционни дрехи - съответно носещи имената "абая" и "диш даш". Те предпазват.

Катар. Мястото, където ще срещнеш хора с всякакъв цвят на кожата, всякакъв начин на обличане, на хранене и водене на разговор. Предимно дружелюбни и отзивчиви. Най-богатата държава в света е разпределила имането и нямането си на всички свои "кореняк" жители, наброяващи 250 хиляди. Останалите 2 милиона са чужденци. Катар е гостоприемен.

Катар. Арабски парфюми, индийски пръчици, хубаво, вкусно(!) и много ароматно кафе, фурми, сладкиши, подправки. Животът изглежда трескав, но всъщност никой не бърза да свърши делата си веднага.

Целия разказ прочетете в Jenite.bg.