Кавала: В залива на времето

  • Кавала: В залива на времето
    Кавала: В залива на времето
  • Кавала: В залива на времето
    Кавала: В залива на времето

Град, желан от много – в миналото завоеватели, днес – туристи, примамващ с богатства и потайности както едните, така и другите. Носещ усещане за безвремие, породено от съжителството на минало и настояще и от морето, свидетел на всичко случващо се.

Кавала е вторият по големина град в Северна Гърция и най-важно пристанище в Източна Македония и Тракия. Именно важното стратегическо място е причина за бурното му минало и няколкото имена, давани от различни завоеватели – Неаполис, Христополис, Морунец.

Кавала е идеално място за почивка през цялата година, въпреки че лятото е доста горещо и тълпите от туристи са по-големи. Тук човек успява да усети както величието на Запада, така и блясъка на Изтока, властвали в различни епохи, но оставили своите стъпки по калдъръмените улици. И наистина, има нещо в този град, едно такова странно усещане, една потайност, потъваща в сенките на старите къщи.

Най-удобният начин за придвижване по стръмните и тесни улици в града е със скутер. Движи се и туристическо влакче, но с него човек пропуска доста интересни места.

Може би най-магнетичната част на Кавала е Старият град – Панагия, със старите къщи, мандариновите дръвчета и малките занаятчийски дюкянчета.Улиците са стръмни и често преминават в стълби, а в най-високата част се намира крепостта. Строена е през 16-ти век, след като старата не издържала на непрекъснатите нападения. Две масивни крепостни стени опасват форта, а отгоре се разкрива невероятна панорама на целия град.

Друг символ на града, освен крепостта, е акведуктът Камарес. Строени по едно и също време, двете постройки са най-внушителните в цялата околност. Акведуктът е едно от многото дела на султан Сюлейман I Великолепни. Конструкцията, състояща се от 60 арки, най-голямата от които е висока 52 метра, е снабдявала с вода целия град. Днес той стои високо над модерния градски център, запазил цялото си великолепие и мощ.

Топлият средиземноморски въздух и екзотичните растения придават на каменния град неповторимо очарование. Зелените градини, съвсем до крайбрежната ивица, примамват със своята сянка в горещия ден. Тютюневите складове пазят в себе си ценната отрова. А отсреща, почти до пристанището, неспирно бият камбаните на Голямата църква, една от десетките в града.

Остров Тасос е само на 30 км и до него има всекидневна фериботна връзка. Докато чака ферибота, човек може да хапне в някой от многото ресторанти по крайбрежната улица. Служителите от заведенията вежливо те канят да опиташ вкусните рибни ястия, докато си почиваш в приятна обстановка след дългата разходка из града.

Кавала има свое излъчване, и въпреки че е туристически град, по никакъв начин не е загубил своята автентичност. С темпераментните си жители, балканското гостоприемство и топлото южно слънце, с аромата на тютюн е едно незабравимо преживяване, толкова близо до нас. Тъкмо като за следващите почивни дни.