Кефалония – най-красивият сред Йонийските острови

  • Кефалония – най-красивият сред Йонийските острови
    Кефалония – най-красивият сред Йонийските острови

През последните години все повече българи избират гръцките плажове за лятната си почивка. 

Една от желаните туристически дестинации на територията на южната ни съседка са именно Йонийските острови. Най-големият сред тях се нарича Кефалония и точно за него искаме да ти разкажем.

Това е едно място с красиви плажове и бистри води. Според известна легенда семейството на Одисей произлиза именно от този остров.

През 1953 г. там е имало много силно земетресение, което трайно променя живота на населението. Тъй като цели селища са срутени до основа, голяма част от местните жители се местят в континенталната част на Гърция. Други пък се преселват в Австралия, като днес там има цяла колония от кефалонийски семейства. В наши дни населението на острова наброява едва около 40 хил. души, като от някогашната архитектура почти няма следа. За сметка на това, обаче, мястото е харесвано заради по-спокойната обстановка, която предлага в сравнение с останалите Йонийски острови.

Ето и местата, които трябва да посетите в  Кефалония:

Плажовете

Миртос е най-известния плаж на острова, обябяван многократно за най-красивия в Гърция. Обграден от скали,  той определено впечатлява с красотата си.

Други известни плажове са Скала, Кателиос и Кси (прочут с червения си пясък). Близо до столицата Аргостоли пък са плажовете Антисамос, Платис Ялос и Матрис Ялос.

Кефалония – най-красивият сред Йонийските острови

Планината

Тук се намира най-високата планина на Йонийските острови — Енос, която достига 1628 м и е обявена за резерват. На територията ѝ могат да бъдат видени стада диви коне, а от върха се вижда полуостров Пелопонес, който се намира на 30 км от Кефалония.

Кефалония – най-красивият сред Йонийските острови

Пещерите

Мелисани е една изключително интересна пещера, намираща се на 2 км от пристанището Сами и на 5 км от рибарското селище Агия Ефимия. Интересното е, че в нея има езеро, а таванът ѝ е паднал след земетресението. Благодарение на това днес тя е една от най-големите атракции за туристите. На желаещите да я разгледат отблизо се предлагат организирани посещения с лодка.

Дрогарати е името на друга интересна пещера, разположена на територията на острова. Тя е на повече от 2 млн. години, но и днес във вътрешността ѝ продължават да се образуват сталактити и сталагмити. Според легендите тук някога са живели дракони, откъдето произлиза и името ѝ.

Акустиката вътре е добра, а освен това температурата е сравнително постоянна — 18°C, което я прави подходяща за провеждане на концерти.

Кефалония – най-красивият сред Йонийските острови

Град Фискардо

Това е името на единственото селище, останало почти незасегнато от земетресението. Намира се в северната част на острова и е изключително красиво място. Тук се издига един странен паметник на жаба. Обяснението за съществуването му е формата на Кефалония, изобразена върху географската карта — тя прилича на жаба, погледната отгоре.

Кефалония – най-красивият сред Йонийските острови

Манастирите

Най-известният манастир на острова почита паметта на Свети Герасимос. Той е смятан за покровител на Кефалония, като по време на празника на манастира — 16 август, тук се стичат вярващи от цяла Гърция. Няма да е преувеличено ако кажем, че почти всеки втори мъж на острова носи името Герасимос, в чест на светеца.

Друг известен манастир е този на Света Богородица в Маркопуло. Това е женски манастир, за който има интересна легенда. Според нея манастирът бил обкръжен от пирати, които искали да го ограбят. Благодарение на молитвите на монахините към Богородица, покрай манастира се появили змии, които прогонили пиратите. Оттогава змиите всяка година се появяват на 6 август и дори влизат в църквата. Хората не се страхуват от тях, защото знаят, че ако не се появят, нещо лошо ще се случи. След това на 15 август изчезват също толкова внезапно, както са се появили. През 1953 г. например не се появили и същата година островът бил сполетян от разрушителното земетресение.

Кефалония се намира на 800 км от България, между островите Лефкада, Итака и Закинтос. Можете да стигнете до там с автомобил до Лефкада и оттам с ферибот. Другият начин е да пътувате със самолет до Солун