Защо град в Кения в пълен с италианци?

  • Защо град в Кения в пълен с италианци?
    Защо град в Кения в пълен с италианци?

Малинди е малък град на кенийското крайбрежие, където река Галана влива мътните си води в Индийския океан и е заобиколен от поразително красива природа.

През вековете той е бил заселван от арабски търговци, португалци, британци, а напоследък и от хиляди италианци.

През 70-те години обаче, когато все още Малинди е бил изолиран, автентичен малък град, започва напливът на италианци. Първите представители на тази нация идват в името на науката – в частност строителството на площадка за изстрелване на сателити, на 30 км южно от града.

Защо град в Кения в пълен с италианци?
Снимка: flickr/Shever


През 80-те години италианците се стичат тук, като изкупуват всички най-добри крайбрежни недвижими имоти. По време на строителната вълна от 90-те години са построени десетки хотели и „виладжи” (типичните курорти в италиански стил), където туристите могат да говорят на италиански, да консумират италианска храна и да танцуват на италианска музика. Малинди се превръща в любимо място на богаташи и знаменитости. С възхода на пакетните почивки и чартърните полети пък, натам се запътват още повече италианци.

Преди 2008 г., италианската диаспора в Малинди е около 40 000 души, като още 30 000 идват и си тръгват в рамките на годината.

На пръв поглед, кенийското градче дължи живота си на италианците. Мнозина от местните жители обаче се оплакват от тъмната страна на Малинди, говорят за бедност, безработица, секс-туризъм, липса на уважение от страна на италианските работодатели.

А вие били ли сте в Малинди?