Кино Космос в Пловдив и какво се случва там

  • Кино Космос в Пловдив и какво се случва там
    Кино Космос в Пловдив и какво се случва там

В най-добрите си времена пловдивското кино „Космос“ се е пукало по шевовете от зрители. Имало е 800 места, а в горещи летни вечери покривът се е отварял. Построено е през 1964 г. и е най-голямото и най-модерното за времето си. След началото на прехода обаче започна началото на края на сградата, която съвсем доскоро беше в пълна готовност за събаряне.

През последните години имаше планове кино „Космос“ да се превърне в 4-етажен паркинг. Благодарение на гражданска инициатива тази трансформация е предотвратена и сега малко по малко киното се превръща в локация за културен живот, вместо да бъде обречено на културна смърт.

Киното е включено в Алтернативната карта на Пловдив, част от събитията от Нощ на музеите 2013 се проведоха вътре (включително посетителите можеха да надникнат в разрушения киносалон. Усещането да надникнеш от задната част на залата към празните седалки, висящите кабели, е като да се намираш в търбуха на дома на комунистическата партия на връх Бузлуджа. Едновременно вълнуващо и ужасно).

Киното беше и част от локациите на тазгодишната Sofia Architecture Week (която от 2014 г. ще се нарича One Architecture Week и отново ще се проведе в Пловдив). Изобщо, 2013-а беше най-интересната година от живота на изоставената сграда.

Какво предстои да се случва, времето ще покаже. А докато чакате, може да наминете и да хвърлите един поглед поне отвън.

Ул. Гладстон 48