Кирил Николов-Дизела и как се чупи рекордът на Ком-Емине

  • Кирил Николов-Дизела и как се чупи рекордът на Ком-Емине
    Кирил Николов-Дизела и как се чупи рекордът на Ком-Емине

Съвсем наскоро известният български атлет и екстремен бегач Кирил Николов-Дизела записа името си в историята, след като успя да измине убийствения 600-километров маршрут Ком-Емине само за 4 дни, 13 часа, 5 минути и 30 секунди. Постижението беше постигнато между 25-29 август и е с 21 часа по-добро от предходния рекорд на Божидар Антонов.

На 2 септември 2015 г. поотпочинал и усмихнат, Дизела даде пресконференция, по време на която разказа подробности за подвига. А това, което е направил, наистина е било подвиг – първо, защото теренът е доста труден, пътят е почти 600 километра със 17 хиляди метра денивелация, а части от пътеките - неподдържани. Въпреки трудностите, Кирил успява да надхвърли дори първоначалните очаквания на екипа си, които са били, че ще вземе маршрута за 111 часа (4 дни и 15 часа)

За да успее, атлетът е имал необходимост не само от отличната си физическа подготовка. Трима пейсъри са тичали с него за подкрепа, както и още 7 души за по 30 километра. Първоначалната идея е била пейсърите да са четирима, но още един така и не се намерил. Отделно от това, по пътя на Дизела е имало пунктове с разнообразна храна, която да му дава енергия, но от екипа на състезателя подчертаха, че той не е консумирал енергийни продукти по време на пробега. Рекордьорът е трябвало да промени и режима си на спане, като за периода на пробега за пет дни е спал само 16 часа и 35 мин.

От екипа на спортиста съобщиха, че навигацията на Дизела е била с GPS и има подготвена онлайн карта, която ще бъде качена на неговия сайт, като тя отразява маршрута по най-добрия начин до този момент, защото е най-актуална и има посочени варианти, които могат да спечелят часове.

Самият Кирил Николов сподели, че е отслабнал с 2 килограма от тичането, няма сериозни травми и че пробегът може да се направи дори 3-4 часа по-бързо. Най-трудното пред Дизела е била правилната психологическа нагласа и справянето със страха от провал, тъй като той не успя да счупи този рекорд миналата година, заради лошо време и контузия. Въпреки трудностите, през 2015 г. Дизела демонстрира по най-добрия начин уменията и волята си, а треньорът му Наталия Величкова обяви, че не познава друг човек като него, който може да преодолее инстинкта си за самосъхранение по този начин.

През целия пробег с Дизела се е движил екип от 21 души, повечето от които са снимали материал за филм, отразяващ подвига.