Китният швейцарски град Кур

  • Китният швейцарски град Кур
    Китният швейцарски град Кур

Подножието на швейцарските Алпи от хилядолетия крие малкия, но китен Кур.

Така колоритното на български име на този малък швейцарски град близо до границата с Лихтенщайн далеч не е единственото интересно нещо, което може да ни учуди в Кур.

Бърза справка в Wikipedia показва, че името на града, което на немски се произнася Кур или Хур (Chur), идва от келтските названия за племе и клан (Kora и Koria).

Градът с население около 30 хиляди души е домакин и на интересно събитие - ежегодният фестивал на алпийската брада, по време на който над 100 000 посетители следят състезанията сред косматите участници. 

Малкият швейцарски Кур е дал на света известни личности в различни сфери на науката, изкуството и спорта хора. Видни швейцарци от Кур са например ботаникът Браун-Бланке, художникът Гигер, швейцарският писател Кейвълти. 

В града може да се видят и стандартните за всеки град катедрали и забележителности, но определено снимка пред табелата на входа на града ще е една от основните атракции за много българи.

В интерес на истината, статия за град с подобно име не се пише лесно и веднага у автора, а и предполагам у всеки читател, напират въпроси... много въпроси, които търсят своя отговор. Например как казват на местното население? А как казват на жените в градчето? 

 

Ако вече си мечтаете за пътуване, вижте и най-добрите оферти за пътуване до Швейцария!