Замъкът Кло Люсе: Последната обител на Леонардо

  • Замъкът Кло Люсе: Последната обител на Леонардо
    Замъкът Кло Люсе: Последната обител на Леонардо

Леонардо да Винчи прекарва живота си като пътува от град на град и работи за влиятелни личности. Ала след своята служба към династията Медичи в Рим Леонардо се оттегля в търсене на спокойствие през последните години от живота си. В този момент вече е завързал силно приятелство с френския крал Франсоа I, който “обича стареца като роден баща” и го кани да живее в замъка Кло Люсе, който се намира точно срещу кралския замък Шато д’Амбоаз.

Замъкът Кло Люсе се намира в град Амбоаз на около 120 км от Париж и е един от замъците в долината на Лоара. За да се настани в замъка, Леонардо предприема последното си голямо пътуване, прекосявайки Алпите на гърба на муле. Заедно със себе си известният художник взима три от най-великите си произведения - картините Мона Лиза, Йоан Кръстител и Мадоната и Младенецът. След пристигането си в Кло Люсе през 1516 г. Леонардо се отдава на рисуване, архитектура и изобретения до своята смърт през 1519 г.

25442

В днешно време замъкът е превърнат в музей, посветен на Леонардо да Винчи, част от него е превърната в изложбено пространство, а останалата част е запазена, както в годината на смъртта му. Посетете стаята на Леонардо, в която са изложени скици, ръкописи и други негови принадлежности.

Изложбите в замъка включват множество макети по негови скици, демонстрации на откритията му и тяхното практическо приложение. Можете да намерите подвижни мостове, летателни машини, обсадни съоръжения, защитни механизми. Също така в приемната зала са изложени картини на неговите ученици.

25451

Около замъка се намира Градината на Леонардо, която разкрива магията зад техниката на художника. Леонардо е смятал, че за да можеш да нарисуваш нещо добре, то трябва да го разбереш цялостно. В своята градина той отглежда многобройни растения, които се упражнява да рисува в различни етапи - само стебла, листа, корени, жилки. Той прилага същия принцип и към животни, рисувайки тяхната анатомия поетапно - от скелета към тъканите и кожата.

Разпръснати из градината са негови етюди, коментари, бележки. Но това е само началото! Разхождайки се по дългите алеи вие ще намерите 20 реконструкции на машините на Леонардо в реален размер, 40 огромни пана с негови картини, и 8 станции с аудио коментари.

25452

Те са напълно функциониращи и посетителите могат да ги разгледат отблизо. Градината е истинско забавление както за деца, така и за възрастни!

Полезна информация: Замъкът е отворен целогодишно, от 9 до 20 през лятото и от 10:00 до 18:00 през зимата. Намира се на 300 метра от центъра на града Амбоаз, където има множество хотели. От Париж разстоянието се взима за 1 час с влак. Официалният сайт на замъка ще откриете тук.