Кога да се оженя - разбери на Еньовден

  • Кога да се оженя - разбери на Еньовден
    Кога да се оженя - разбери на Еньовден

Ако днес прибягваме до гледачки, гадателки и случайни генератори на числа, за да разберем кога ще се оженим, в миналото нашите прапрапрабаби са имали много по-прости начини да разберат какво им готви съдбата - допитвали са се до водата. Много изследвания има в областта на паметта на водата и нейните свойства, които се простират много отвъд това, което си представяме. Преди векове обаче тя се използвала за надникване в непрозримото без излишни научни обяснения - ето как.

Всяка година вечерта на 23 юни, навечерието на празника Еньовден, момите се събирали да берат билки, за които се вярва, че в нощта преди празника имат най-голяма лечебна сила. След това в съд наливали заедно изворна вода, над която една мома - гадателката - трябвало цяла нощ да мълчи. Това е т.нар. мълчана вода. Междувременно останалите девойки плетяли китки и венци от набраните лечебни треви и ги оставяли натопени във водата за нощта. 

"На сутринта има таен ритуал, но какъв точно - не мога да ви кажа, защото на ритуала се допускат само жени," разказва Илия Годев от село Смилян. Той е сред организаторите на възстановката на гадателския ритуал тази година в село Горна Арда по време на Фестивала на дивите цветя в Родопите

От няколко години гадаенето на Еньовден е възстановено в село Горна Арда и в махала Райково на Смолян от клубовете "Хоро". При това не като атракция, а с цялaта сериозност на заниманието. Гадателката от Горна Арда, за която местните хора вярват, че наистина има дарба да вижда бъдещето, дори не разрешава да се правят снимки по време на ритуала. Тази година обаче даже непосветените ще могат да участват в гадаенето - достатъчно е да са жени и да са с бели дрехи. 

"Гадателката вижда какво ще очаква момите през годината - коя ще се омъжи, коя ще зачене," разказва още Илия.