Кога е пикът на метеоритните дъждове?

  • Кога е пикът на метеоритните дъждове?
    Кога е пикът на метеоритните дъждове?

Кога можем да видим най-яркия метеоритен дъжд Персеиди?

 

Тази година най-много падащи звезди ще наблюдаваме между 9-ти и 13-ти август. Като най-яркият метеоритен дъжд ще е в нощта на 12-ти срещу 13-ти август след 22:00ч. Очаква се в небето да проблясват между 60 и 100 падащи звезди на час.

Персеидите са най-популярният поток метеорити. Тази година ще можем да наблюдаваме двойно повече падащи звезди от обикновено Според изследователи дъжд с такава интензивност и яркост може да се види само веднъж в живота, защото се появява средно на 96 години!

Всяка година Земята преминава през останките от кометата Ѕwіft-Тuttlе, което създава персеидния дъжд. Те се йонизират и нагряват при навлизането в атмосферата, достигайки скорост от 59 км в секунда. Докато са в космоса, тези отломки се наричат метеори, но когато навлязат в земната атмосфера, те се превръщат в метеорити. Някои от тях стигат и до повърхността на Земята.

За по-романтично настроението това са просто красиви падащи звезди. Изберете си високо място с минимална изкуствена светлина, за да можете да им се полюбувате. Желаем ви вълшебни вечери под звездите!