Кога ще местим стрелките на часовника

  • Кога ще местим стрелките на часовника
    Кога ще местим стрелките на часовника

Въпреки че Европейската комисия преди три години предложи да се премахне сезонната смяна на часовниците, държавите-членки все още не са постигнали съгласие по този въпрос и изг лежда няма да го направят в обозримо бъдеще.



„В неделя, 31 октомври, ще преместим стрелката на часовника“, заяви говорителят на Европейската комисия Стефан де Кирсмакер.

Промяната на лятно и зимно часово време трябваше да приключи през 2019 г., след като бившият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер го предложи за целия Европейски съюз през 2018 г., оставяйки членовете да решат дали да запазят лятно или зимно часово време.

Кога ще местим стрелките на часовника
Снимка: pexels

Предложението беше подкрепено от Европейския парламент през 2019 г., но трябва да бъде прието от държавите-членки. В момента няма индикации, че предложението може да получи тяхната подкрепа.

„Въпросът сега е в ръцете на държавите-членки“, каза говорителят Де Кирсмакер. Европейските транспортни министри през декември 2018 г. решиха да отложат решението за премахване на сезонното преместване на стрелките на часовниците до 2021 г., но оттогава нищо не се случи.