Кои дестинации да избягваме през 2018 г.?

  • Кои дестинации да избягваме през 2018 г.?
    Кои дестинации да избягваме през 2018 г.?

Американският медиен гигант Си Ен Ен публикува списък от 12 дестинации, които туристите би трябвало да избягват през 2018 г.

Списъкът е съставен въз основа на данните за това къде се препоръчва да се намали броят на туристите, с цел протекция на дадените дестинации. Затова решихме да ви представим къде са отчели най-голямо покачване в броя на туристите, които наводняват улиците, нарушават крехки им екосистеми, рушат инфраструктура им и все повече пречат на нормалния живот на местните жители.

Сигурно нямаше да предположите, но Дубровник е едно от тези места. През изминалата година ЮНЕСКО заплаши, че ще отнеме на градчето статута на световно културно наследство, заради големия брой туристи. Затова Дубровник вече обяви, че ще ограничи броя на туристите до 4000 на ден. За сравнение – през август 2016 г. за един ден през стените на стария град преминаха рекордните 10 388 туристи.

Друга световна забележителност, която туристите следва да избягват, според Си Ен Ен, е красивия архитектурен комплекс Мачу Пукчу, който се намира в южно Перу и е построен от инките през 15-и век. Той също е част от Списъка на световното културно и природно наследство на Юнеско. 

Медийният гигант препоръчва на туристите да размислят добре, преди да планират пътуване до места като Санторини, Венеция, Барселона, Тадж Махал в Индия, Еверест и Антарктика.