Кои места не бива да пропускате в Румъния

  • Кои места не бива да пропускате в Румъния
    Кои места не бива да пропускате в Румъния
  • Кои места не бива да пропускате в Румъния
    Кои места не бива да пропускате в Румъния

Румъния, пленителна страна в Източна Европа, е богата на история, култура и природна красота. От средновековни замъци до живописни пейзажи, ето някои интересни места за посещение в Румъния:

Букурещ - Столицата:

Кои места не бива да пропускате в Румъния
Снимка: pixabay.com

Оживената столица на Румъния, Букурещ, е очарователна смесица от старо и ново. Разгледайте огромния дворец на парламента, посетете историческия музей на селото и се разходете из парка Herastrau. Букурещ също може да се похвали с оживен нощен живот и процъфтяваща сцена на изкуството.

Замъкът Бран - Замъкът на Дракула:

Кацнал на границата между Трансилвания и Влахия, замъкът Бран често се свързва с Дракула на Брам Стокър. Въпреки че връзката с Влад Цепеш е слаба, средновековният чар на замъка и зашеметяващата обстановка го правят задължително посещение.

Сибиу - Европейска столица на културата:

Сибиу, град в Трансилвания, беше определен за Европейска столица на културата през 2007 г. Неговата добре запазена средновековна архитектура, включително Кулата на Съвета и Националния музей Брукентал, привлича посетители, търсещи пътешествие през историята.

Сигишоара - родното място на Дракула:

Сигишоара, друг трансилвански скъпоценен камък, е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Известна като родното място на Влад Цепеш, средновековната цитадела на града е изпълнена с цветни къщи, калдъръмени улици и емблематичната Часовникова кула.

Рисувани манастири в Северна Молдова:

Рисуваните манастири в Северна Молдова, включително Воронец и Сучевица, показват изящни стенописи, изобразяващи религиозни сцени. Тези обекти, включени в списъка на ЮНЕСКО, предлагат уникален поглед върху средновековното религиозно изкуство.

Клуж-Напока - сърцето на Трансилвания:

Клуж-Напока, често наричан просто Клуж, е динамичен град с младежко настроение. Тук се намират църквата Свети Михаил, статуята на Матиас Корвинус и ботаническата градина в Клуж-Напока.

Солна мина Turda:

Солната мина Turda е очарователна подземна атракция. Освен историческото си значение като солна мина, сега в него има увеселителен парк, виенско колело и подземно езеро.

Национален парк Ретезат:

Любителите на природата ще намерят рая в Националния парк Ретезат. Тази девствена пустиня предлага туристически пътеки, кристално чисти езера и разнообразна флора и фауна. Това е рай за дейности на открито и фотография.

Замъкът Пелеш:

Сгушен в Карпатите, замъкът Пелеш е неоренесансов шедьовър. Разкошният интериор и пищната околност го правят един от най-зашеметяващите замъци в Европа.

Магистрала Трансфагарашан:

Виеща се през Карпатите, магистралата Трансфагарашан е спиращ дъха пътешествие. Полюбувайте се на панорамните гледки, посетете езерото Balea и разгледайте средновековния замък Poienari.

Делтата на река Дунав:

Делтата на река Дунав, биосферен резерват на ЮНЕСКО, е убежище за диви животни и наблюдение на птици. Направете обиколка с лодка през лабиринта от водни канали и открийте уникална екосистема, гъмжаща от живот.

Алба Юлия - Юниън Сити:

Алба Юлия изигра ключова роля в обединението на Румъния. Разгледайте крепостта Алба Каролина, посетете Union Hall и се потопете в историческото значение на града.

Дървените църкви на Буковина:

Дървените църкви на Марамуреш и Буковина са обекти на световното наследство на ЮНЕСКО. Възхитете се на традиционното майсторство на тези очарователни, вековни църкви.

Замъкът Корвин:

Често наричан замък Хуняди, замъкът Корвин в Хунедоара е готически-ренесансов шедьовър. Неговите внушителни кули и подвижен мост създават приказна атмосфера.

Веселото гробище в Сапанта:

Веселото гробище е нетрадиционно гробище в Сапанта. Цветни дървени кръстове, украсени с хумористични епитафии, празнуват живота на починалите по уникален начин.

 

От космополитната енергия на Букурещ до средновековния чар на Трансилвания и природните чудеса, разпръснати из страната, Румъния предлага разнообразен и завладяващ гоблен, който пътниците да изследват. Независимо дали сте очаровани от историята, омагьосани от фолклора или просто търсите зашеметяващи пейзажи, Румъния има какво да предложи на всеки вид авантюрист.