Кои са известните забележителности, които имат двойници? (част 4)

  • Кои са известните забележителности, които имат двойници? (част 4)
    Кои са известните забележителности, които имат двойници? (част 4)

Днес сме ви подготвили няколко популярни дестинации и техните двойници. 

Ето ги и тях:

1. Мостът Голдън Гейт в САЩ и мостът „25-и април” в Португалия

Един от най-разпознаваемите мостове в света Голдън Гейт се намира в Сан Франциско, като се смята за един от символите на американската упоритост и решителност. От 2014 г. пътуването през него се плаща, като от февруари тази година цената е от 7 долара при пътуване на север и безплатна, когато сте се отправили на юг. Невероятно сходство може да се види при друг мост, наречен “25-ти април”, който се намира близо до Лисабон. Пътуването през него обаче струва само 1,85 евро. Интересен факт: ако карате кола в лявата лента, можете да чуете специфичен звук заради металните решетки.

2. Айфеловата кула във Франция и „Айфелова кула” в Китай

Световнозвестната Айфелова кула, построена през 1889 г., е най-разпознаваемата архитектурна структура в Париж. Височината и е 324 м. За да стигнете до самия връх, трябва да платите вход от малко над 26 евро.Освен това ще трябва да прекарате много време в чакане на опашка. Почти пълно копие, но смалено наполовина може да се намери в китайското предградие Ханджоу, в парка на жилищния комплекс Тиандученг, който е предназначен да имитира дизайнерските характеристики на Париж, като входът там е свободен.

3. Улинюен в Китай в Ленски стълбове в Русия

Част от планинската система Улинюен е представена от множество върхове, стълбове и скали, образувани в резултат на изветрянето на пясъчници. Можете да ги видите в известния филм „Аватар“. Подобен пейзаж може да се намери в парка Ленски стълбове в Русия. Зашеметяващи скали до 100 м Всяка година те стават все по-красиви поради специфичния климат.

4. Капитолия във Вашингтон, САЩ и Капитолия в Куба

Капитолът на САЩ е мястото за срещи на Конгреса, така че винаги е в списъка на посещенията във Вашингтон. Подобна структура може да се намери в Куба. Капитолът Хавана се намира в самия център на града и именно тук, в главната зала на сградата, се намира марката нулев километър. Интересен факт е, че сградата е украсена с 25-каратов диамант.

5. Сфинксът в Египет – копие на Сфинкса в Китай

Сфинксът е известна статуя на митично същество, разположено до египетските пирамиди. Фигурата е издълбана от твърд скалист варовик, но точното време на строителството и истинският произход все още са под въпрос. Тълпи от туристи идват всяка година, за да видят една от най-старите статуи в света. В китайския град Шъдзяджуан има копие на Сфинкса, което многократно е предизвиквало много противоречия. Обикновено там има малко хора, които искат да видят тази атракция, така че някои туристи целенасочено се насочват натам.