Коледа по норвежки

  • Коледа по норвежки
    Коледа по норвежки
  • Коледа по норвежки
    Коледа по норвежки
  • Коледа по норвежки
    Коледа по норвежки
  • Коледа по норвежки
    Коледа по норвежки

Какво по-класическо от Коледа в Скандинавия - все пак оттам идва Добрият старец. Ако сте решили да прекарате празниците в северните земи, ще ви дадем няколко съвета как да отпразнувате своята Коледа като истински норвежци.

Предколедно настроение

Още през ноември Осло започва да се подготвя за празника. Коледната украса е поставена, лампичките грейват по улиците, коледните базари са отворени, огромни количества марципанови лакомства започват да се продават, а хората се впускат в бясно пазаруване. На много места се изнасят коледни концерти. В града са отворени и много ледени пързалки, част от които са безплатни.

Предколедните партита са много популярни, така че нощният живот кипи по това време на годината. После кажете, че скандинавците са студени. Та те са си направо балкански души с всички тези банкети!

Малка бъдни вечер, 23 декември

Норвежкото семейство се събира да украси коледното дърво. Естествено, това е съпроводено с празнична трапеза. Задължително на нея присъства сладък оризов пудинг (risengrynsgrøt). В пудинга се скрива бадем (нещо като нашата пара в питката) и естествено всеки се надява наградата да се падне в неговата порция.

Бъдни вечер, 24 декември

В 5 часа следобед камбаните на църквите започват празнично да бият. А след това - отново на масата. След обилната вечеря е време и за раздаването на коледните подаръци. Вечерта е посветена на дома и семейството, така че повечето ресторанти и барове в Осло са затворени на 24-ти декември.

Коледа

Ходене на църква, посещение на роднини. Обеди, вечери. Сервира се свинско, агнешки ребърца, пуйка, шунка. Да си оближеш пръстите! Специално място на трапезата заема традиционният гльог (gløgg) – норвежкият вариант на греяното вино. Сервира се с типични коледни бисквитки (pepperkake). Ако не знаете как да си приготвите тези две неща сами, можете да се запасите с тях предварително от всеки коледен базар.

Магазините отварят чак на 27-ми декевмри, така че е от съществено значение да приключите с празничното пазаруване навреме.

Юлебук

След Коледа идва време и за юлебук (julebukk), когато децата се обличат в разноцветни костюми, обикалят от врата на врата, пеят празнични песни и събират лакомства. В миналото децата са се маскирали като елфи, а днес – като каквото им скимне.

Нова година

Периодът до Нова година е време за приятели. Норвежките семейства си гостуват, излизат заедно. Нощният живот в Осло отново става доста интензивен.

И запомнете едно: God JulТака си пожелават „Весела Коледа!” в Норвегия

Вече ви се ходи в Норвегия? Вижте най-добрите оферти за пътуване до Норвегия!