5 коледни предсказания (по чешки)

  • 5 коледни предсказания (по чешки)
    5 коледни предсказания (по чешки)
  • 5 коледни предсказания (по чешки)
    5 коледни предсказания (по чешки)

Любопитно ли ви е какво ви очаква през Новата година? Предлагаме ви няколко коледни обичая от чешкия фолклор, които ще ви помогнат да предскажете бъдещето…или поне ще превърнат Коледата в едно незабравимо преживяване и ще ви разсмеят.

Ябълките знаят най-добре

След голямата вечеря на 24 декември всеки член на семейството в Чехия получава по една ябълка. Тя се разрязва на две половини  по средата (хоризонтално, където е изпъкналата част). Според поверието ако семките на ябълката са подредени във формата на кръст, задава се болест или смърт. Ако обаче са във формата на звезда, през новата година ви очакват здраве, щастие и успехи.

Пътешествието на ореховите черупки

Всеки член на семейството прави малка лодчица от едната половина на ореховата черупка. Вътре се поставя свещичка. След това черупките се пускат в съд с вода (кофа, леген…). Сега остава да предскажем бъдещето според това накъде ще тръгнат лодчиците! Ако лодката се отдалечи от края, в който сте я пуснали, очакват ви много пътувания. Ако обаче остане на едно място, то тогава ще си стоите у дома и няма да настъпят промени в живота ви. Ако лодката потъне, всички опити да промените нещо ще са напразни. Ако две лодки се докоснат, това означава любов и приятелство. Ако пуснатите лодки се подредят в кръг, ще се радвате на взаимно уважение и разбирателство. Ако лодката ви препречи пътя на другите лодки, ще се нуждаете от помощ и закрила. Ако лодката ви се върти в кръг, ще сте нерешителни. Ако обаче достигне до отсрещния край на съда с вода, то вие ще постигнете всички свои цели. Ако свещта остане запалена дълго време, ще имате дълъг и щастлив живот. Ако пък угасне, чакат ви лъжи и объркани взаимоотношения.

Леене на олово

Друг начин за отгатване на съдбата в Чехия е леенето на олово. Парче олово се стопява и се изсипва в съд с вода. Получената форма ще ви разкрие бъдещето. Например, дървото символизира надежда докато ковчег означава, че ще трябва да се сбогувате с мечтите си. Ако пък оловото заеме форма на бутилка, това обещава, че всичко ще е наред!

Предсказания за брак

Необвързаните дами могат да разберат дали ще се омъжат през идната година. Хвърлете някоя обувка през рамо към вратата. Ако върха на обувката сочи вратата, очаква ви брак!

Разклатете дърво. Ако залае куче, ще се омъжите за някой, който живее в посоката, откъдето е дошъл лаят.

Златното прасенце

Според чехите ако не ядете през целия ден на 24 декември, преди вечерята ще ви се яви златно прасенце, което ще ви донесе много късмет. Често родителите правят прасенца от лимони и ги показват на децата като награда за тяхната силна воля да не хапнат нищо преди вечеря.

Дерзайте!… и Весела Коледа!