Кой е най-опасният тузарски курорт в света?

  • Кой е най-опасният тузарски курорт в света?
    Кой е най-опасният тузарски курорт в света?

Има едно място в света, което е особено притегателно за звезди и богаташи, но което е оплискано с кръвта на стотици хора годишно.

Туристическият рай на знаменитостите

Лос Кабос е синоним на лукс. Местоположението му е уникално: „Краят на света“, гласи един от популярните слогани за популяризиране на дестинацията. Освен голф игрища и луксозни вили , туристите се наслаждават на прекрасни ресторанти на цени и за бедни, и за свръхбогати.

Една нощувка на човек е около 300 долара, най-високата средна цена в Мексико , двойно повече от тази в Канкун, според Родриго Еспонда, директор на туристическия тръст Los Cabos.

„В Канкун средната цена на нощувка на човек е 150 долара на вечер“, казва Еспонда, който ръководи тази организация, която се стреми да популяризира дестинацията.

„Няма външна реклама, ограничението за височина на сградите е шест етажа и круизните кораби не могат да акостират . Всичко е направено, за да създадем различно, уникално изживяване“, добавя той. Това е рай за туристите.

Лос Кабос е любима дестинация на наменитости като Леонардо ди Каприо и Джордж Клуни. Това е и мястото, където Гуинет Полтроу и Майкъл Фелпс прекарват ваканциите си.

Но освен звезден курорт, където едно тако може да струва 25 000 долара, Лос Кабос е и най-опасният град в света

Другият Лос Кабос

Жителите обаче на това идилично място живеят в „друг Кабос“. В допълнение към крещящия проблем със сигурността, те страдат от недостатъчна обществена инфраструктура и несигурна водоснабдителна система в домовете.

„Има два Кабоса: туристическият и този, в който живеят жителите му“, казва Ернандо Видалес, делегат в Лос Кабос от Coparmex, мексиканската асоциация на работодателите.

Слънцето е двигателят на Лос Кабос, източникът на доходи, който поддържа цялата икономика на общината. Поради тази причина мустните управници директно отхвърля резултатите от проучванет, в което Лос Кабос се определя като като най-опасния град още отпреди 6-7 години.

Убийствата

Тук имаме поне една смърт на ден“,разказва Хесус. Хесус - фалшиво име на лекар в болница в Лос Кабос, където годишният ръст на убийствата е 500%.

Приблизително 365 смъртни случая има годишно сред 328 245 жители. Това показват изследванията на неправителствената организация “Сигурност, справедливост и мир”, която ежегодно изготвя класация на 50-те най-опасни града в света.

По този начин Лос Кабос изпреварва в тъжната класация градове като Каракас във Венецуела, Сан Педро Сула в Хондурас или Форталеза в Бразилия.

„Бяхме много изненадани от тези цифри“, казва Хосе Антонио Ортега, президент на неправителствената организация.

Картелите

Как популярна дестинация за знаменитости се превръща в най-опасния град в света? Отговорът, отново в Мексико, е във войната, която организираните престъпни групи поддържат, за да получат контрол една над друга, както и постоянната поява на нови картели,

А Лос Кабос не е просто място . „Това е гъската, която снася златните яйца“, смее се Луис, таксиметров шофьор от 30 години живеещ и работещ в тази община.

„Гринго пристигат с долари и търсят неща, които не им позволяват в тяхната страна или които са по-трудни за тях, разбирате какво имам предвид.“

Има около 2,4 милиона туристи - 70% американци, хиляди от тях за т.нар. "пролетни празници" - които идват в тази луксозна дестинация всяка година, за да се насладят на плажа през деня и на партито през нощта .

Възрастните се наслаждават на разходка с лодка, спортен риболов и 15-те голф игрища, разпръснати из тази пустинна община - почти не вали три месеца в годината.

„Никога нищо не ми се е случвало. Но вие вижте онзи хотел” – Луис протяга показалеца си – „един човек влезе там и застреля друг човек в тила . „Това беше преди по-малко от година“, добавя той.

Хорхе Кастанеда, независим журналист от Лос Кабос с повече от 20 години опит като журналист, управлява малък уебсайт, El Mundo Digital, в който следи текущите събития в Южна Долна Калифорния, щата, към който принадлежи общината. „Имаше до 5 и 6 екзекуции на ден , цифри, които бяха обичайни за Акапулко или Сиудад Хуарес, но тук никога не бяхме виждали нещо подобно“, пояснява той. През 2017 година имахме рекордните 560 убити на 12 месеца.

Отсечени глави, разчленени тела и масови гробове, отвлечени хора – това е ежедневие в Южна Долна Калифорния, разказва Кастанеда.

„Много невинни хора бяха убити , в няколко случая просто защото са били на неподходящото място в неподходящото време“, казва Силвия Лупиан, президент на Гражданския съвет за обществена сигурност и наказателно правосъдие в Южна Долна Калифорния.

Лос Кабос, поради хилядите долари, които пристигат всеки ден, е един от най-добрите пазари в Мексико за нелегален бизнес като продажбата на наркотици или контрола на мрежите за проституция, два важни източника на доходи за престъпните организации. Но също така е и стратегическа точка за транспортиране на наркотици до Съединените щати по море или с малки самолети.

„Калифорнийският залив е слабо наблюдаван. Това е транспортно място и това се доказва от няколкото нелегални писти, които са били дезактивирани в селските райони на щата“, казва Лорела Касторена, политолог от Автономния университет на Долна Калифорния.

Тези свидетелства ясно показват, че под бляскавата външност има огромни проблеми, които стоят за решаване пред местните хора. Пришълците тук не се сблъскват с „Другия Лос Кабос“, но е само чист късмет, че все още няма убит турист.

*Източник: El Confidencial