Коя е страната, където хората не заключват домовете си?

  • Коя е страната, където хората не заключват домовете си?
    Коя е страната, където хората не заключват домовете си?

Държавата, в която хората не заключват домовете си, е с едва 37 000 жители и се разпростира на площ от 160 кв. км.

Да, става дума за Лихтенщайн една от най-малките и най-гъсто населените страни в светаЛюбопитното е, че там почти няма престъпления. Последното убийство е извършено през 1997 г., а в страната има само няколко затворници.

Трябва да се има предвид обаче, че всеки, който е осъден на повече от 2 години лишаване от свобода, бива изпращан в затвор в Австрия. Жителите на Лихтенщайн обаче се чувстват толкова сигурни, че повечето от тях не заключват вратите на домовете си.

Интересни факти:

1. Веднъж годишно всички жители на Лихтенщайн биват поканени на парти с бира в градините на замъка Вадуц.

2. За кратък период от време през 2013 г. в страната имаше необичайна и авантюристична услуга, а именно – възможността да се наеме цялата държава за една нощ. Това бе възможно заради сътрудничество с услугата „Еърбиенби“ и бе предложено място за настаняване на 150 гости, дегустация на вино с принца и създаване на персонализирана валута. Цената на цялото това удоволствие възлизаше на 70 000 долара.

Коя е страната, където хората не заключват домовете си?

3. Националният химн "Oben am jungen Rhein" има същата мелодия като химна на Великобритания – "God Save the Queen".

4. В Лихтенщайн официалният език е немски, но жителите обикновено не го говорят. Повечето от тях си служат с алемански диалект, който е различен от книжовния немски език.

5. До 1984 г., поради пропадането на 3 референдума, жените в Лихтенщайн не са имали право да гласуват на изборите. При 4-ия обаче те получават това право с 51,3% за.