Красивите и малко известни водопади по света

  • Красивите и малко известни водопади по света
    Красивите и малко известни водопади по света

Известните водопади по света определено се смятат за чудо на природата и са доста зрелищна гледка.

Освен тях, обаче, съществуват и такива, които не са толкова популярни, но не отстъпват по красота. Ето няколко такива водопади, успели да привлекат вниманието ни:

Водопадът Каландула

Намира се в Ангола и представлява широка линия от бълбукащи каскади с дължина половин километър. Тук река Лукула се спуска от 100 метра височина, като има обособени пътеки през джунглата, които позволяват на туристите да видят водопада, както отдолу, така и от най-високата му точка. Най-подходящото време за посещение на това живописно място е от февруари до април.

Красивите и малко известни водопади по света
Снимка: mario pinto/flickr.com

Водопадът Детифос

Това е един изключително внушителен водопад, разположен на територията на Исландия. Широчината му е 100 метра, а височината, от която падат водите му – 44 метра. Дебитът му от 200 кубика в секунда го прави един от най-мощните водопади в Европа. Водите му идват от близкия ледник Вайнаокул, а пътищата за достигането му са два – шосе F864 от изток и F862 от запад. Най-доброто време за посещение е от месец май до началото на зимата (докато пътищата са отворени).

Красивите и малко известни водопади по света

Водопадът Съдърленд

Разположен е в Нова Зеландия, като височината, от която падат водите му е цели 580 метра –  това го прави един от най-високите водопади в страната. Точното му местоположение е на Южния остров, в национален парк Фьордленд. Водопадът е включен в списъка на ЮНЕСКО за природно наследство, а най-подходящото време за посещението му е от октомври до април.

Красивите и малко известни водопади по света

Водопадът Мърчисън

Този водопад се намира в северозападната част на Уганда, на 32 км. източно от езерото Алберт. Широчината му е 6 метра, а височината на пада 120 метра. Тук река Нил се разбива в многобройните прагове, някои от които с височина над 40 метра, като накрая стига дъното на водопада. Най-подходящото време за посещението на този обект е от декември до февруари и от юни до септември.

Красивите и малко известни водопади по света

Водопадът Мичъл

Намира се в Австралия, като е вторият по височина водопад в областта Кимбърли със своите 80 метра. Състои се от 4 нива, като водите му се спускат между скалите на платото Мичъл. Дотам може да се стигне с хеликоптер или след 6-часов преход, който не винаги е възможен, тъй като понякога река Гиб е твърде пълноводна. Къпането тук е забранено, поради опастност от крокодили. Най-подходящото време за посещение на водопада е от февруари до март.

Красивите и малко известни водопади по света

Водопадът Хуанггуошу

Този водопад се намира в Китай и е може би най-известният в страната. Широк е 81 метра, а височината му е 74 метра и представлява система от прагове и пещери. Една от тези пещери се намира точно зад водопада и предлага уникална гледка към сгромолясващите се води на Хуанггуошу. Най-подходящото време за посещението му е от юни до октомври.

Красивите и малко известни водопади по света

Водопадът Трюмелбах

Разположен в Швейцарските Алпи, на територията на община Лаутербрунен, той представлява поредица от 9 каскади, превинаващи през вътрешността на скалите. Водите му идват от топенето на местните ледници, като най-зрелищен е периодът на снеготопенето, когато тук се изливат над 20 000 литра в секунда. Тук заради туристите е изграден кабинков лифт, а най-доброто време за посещение е от април до ноември.

Красивите и малко известни водопади по света