Крю-дю-Ван – швейцарската скала като подкова

  • Крю-дю-Ван – швейцарската скала като подкова
    Крю-дю-Ван – швейцарската скала като подкова

В Швейцария има една падина в подножието на огромна и необикновена скала. Тя е с внушителни размери, прилича на подкова и изглежда сякаш някаква небесна сила я е издялкала в тази й форма. 

Крю-дю-Ван е дом на диви кози, красив природен резерват и една от най-впечатляващите туристически дестинации в тази европейска държава.

Крю-дю-Ван е огромна варовикова скала, висока 160 метра, дълга е 4 километра и е широка 1,4 километра. От върха й има гледка дълбоко към вътрешността на Швейцария до Алпите на изток, а на запад се вижда територията на Франция. Името й идва от две стари келтски думи със сходно значение - „крю“ означава дълбока долина, а „ван“ в общи линии означава също дълбока, но и скалиста долина.

34117

Скалата, която е в кантона Ньошател, се намира в планините Юра в Западна Швейцария и е много популярна дестинация за катерене и пешеходен туризъм. Мястото е част от 25-километров природен резерват, който е дом на богата арктическо-алпийска флора и животински видове като диви кози и рисове.

34120

До Крю-дю-Ван лесно може да се достигне пеш или с кола. Пеша можете да тръгнете от Вал-де-Травер, а до върха има изградени планински пътеки. За коли има павиран път от Сен Обен-Сож, Куве или Травер по черен път, който се стеснява накрая. Стига се до един ресторант, откъдето има още 300 метра пеш до върха, след което идва моментът да извадите фотоапарата.

34119

 

Ако вече си мечтаете за пътуване, вижте и най-добрите оферти за пътуване до Швейцария!