Куала Лумпур: Забележителности за един уикенд

 • Куала Лумпур: Забележителности за един уикенд
  Куала Лумпур: Забележителности за един уикенд
 • Куала Лумпур: Забележителности за един уикенд
  Куала Лумпур: Забележителности за един уикенд
 • Куала Лумпур: Забележителности за един уикенд
  Куала Лумпур: Забележителности за един уикенд
 • Куала Лумпур: Забележителности за един уикенд
  Куала Лумпур: Забележителности за един уикенд
 • Куала Лумпур: Забележителности за един уикенд
  Куала Лумпур: Забележителности за един уикенд
 • Куала Лумпур: Забележителности за един уикенд
  Куала Лумпур: Забележителности за един уикенд

Куала Лумпур е едно от онези места по света, където комбинацията от културно наследство и модерна архитектура се е получила неочаквано очарователна. Независимо дали харесвате шумните и пъстри улични пазари или сте почитатели на климатизираните молове със световни марки, в столицата на Малайзия ще откриете своето място. По азиатските стандарти градът е зелен и не твърде пренаселен (макар че по нашите стандарти може да не ви се стори точно така).

Ето някои от най-важните забележителности, вкусове и преживявания, които да не изпускате в Куала Лумпур:

Кулите близнаци Петронас – Качете се нависоко между небето и земята! Петронас са символ на Малайзия. Извисяващи се на височина 452 м, те са най-високата сграда-близнак от стомана и стъкло. Между двете кули има закрит стъклен мост, от който се разкрива невероятна гледка към града. Кулите са оприличавани на двама души, които се държат за ръце и никога не се пускат. Полезна информация тук.

Пещерите Бату – Пригответе се да изкачите 272 стъпала към божественото! Пред вас ще се разкрият олтарите на индуисткия бог Муруган. Бъдете тихи, защото в пещерите се провеждат молитви. Не се стряскайте от дивите маймуни наоколо, но внимавайте за чантите, чадърите и шапките си, тъй като тези животни са много любопитни.

Площад „Мердека”– „Мердека” означава независимост. На това място за първи път се издига флагът на Малайзия, когато е обявена нейната независимост от британското управление. Днес знамето й се развява на 100 м височина. На площада е сградата на султан Абдул Самад и Националния исторически музей.

Националният зоопарк (Zoo Negara) – Добре дошли в царството на животните! Тук има над 4000 от тях. Погледнете право в очите истински малайски тигър и се насладете на различните шоу програми с морски лъвове и пъстри папагали. Тапири, гибони, орангутани, слонове, бодливи прасета, крокодили, хипопотами са само някои от животните, които ще срещнете в зоопарка. Информация за билети и работно време тук.

Паркът „Джентинг хайлендс” (Genting Highlands) – Очакват ви вълнуващи приключения в най-големия увеселителен парк в Малайзия. Над 40 вида атракциони – екстремни, забавни, водни. Наричат го още „малайския Лас Вегас”, така че ако сте любители на хазарта, опитайте късмета си в някое от големите казина тук. Паркът предлага по нещо за всеки. Вие открихте ли вашето?

Градината на хибискусите – Хибискусът е национален символ на Малайзия. В тази градина има над 2500 различни по цветове и форми хибискуси. Те цъфтят през цялата година и някои са с големината на малки дръвчета. Хибискусите се използват широко в медицината, а също така се и консумират заради фибрите, които съдържат.

Птичият парк – Тук можете да нахранете щраус или орел, както и да си поговорите с някой папагал или просто да се разходите наоколо и да се полюбувате на разнообразието от пернати, летящи свободно из парка. Това е най-големият в света парк за свободно гнездящи птици! И всичко това в сърцето на града! Подробна информация тук.

Пеперуденият парк (Butterfly Park) – Над 6000 пеперудив естествената си среда на малайски дъждовни гори! Не сте сънували толкова цветен и красив сън! Малайзия е известна като „страната на пеперудите” и тук можете да усетите полъха от пърхащите им толкова близо до вас криле и дори да ги докоснете.

Кралският дворец/ Истана Негара (Istana Negara) – Официалната резиденция на краля на Малайзия заема площ от 110 000 кв. м. Ако искате да разберете дали кралят е вътре, обърнете внимание на жълтия флаг: ако е издигнат, кралят е там, ако е спуснат, значи отсъства. Дворецът не е отворен за посещения, но украсените му със златни елементи порти привличат туристите. Кралските пазачите са облечени в бели униформи с увито около кръста парче луксозен плат със златни и сребърни нишки. Има и гвардейци, възседнали коне, в червени униформи.

Националният музей (Muzium Negara) – Тук е съхранена историята на Малайзия от древни времена до днес. Ще научите за различните малайски занаяти, традиции и култура. Скулптури, музикални инструменти, керамични съдове, традиционни облекла, оръжия са само някои от творенията, които ще видите. Информация за билети и работно време тук.

Националната джамия (Masjid Negara) – Тя побира 15 000 души и има 73-метрово минаре. Забележителна е формата на покрива й, представляваща 18-лъчева звезда, която ясно се откроява, ако се гледа от птичи поглед. За да разгледате джамията отвътре, трябва да сте със строго облекло, а жените задължително трябва да покрият главите си с шал.

Националният планетариум – Искате ли да зърнете космоса? Телескопът в наблюдателната кула на планетариума ще приближи далечните планети и ще ви се стори, че можете да ги докоснете, а изложбата, посветена на космическата наука, ще ви заинтригува с факти и изобретения. Тук има древна обсерватория и космическо кино, в което на огромен екран се прожектират космически пейзажи, а на входа на планетариума ви посреща голям слънчев часовник.

Букит Бинтангтова е най-известният търговски район и център на нощните забавления. Тук има всякакви магазини и заведения. В търговския център „Павилион” (Pavilion Shopping Centre) и мола „Lot 10" можете да намерите модни дрехи, обувки, аксесоари, стоки за бита, текстил или да си отдъхнете в ресторантите и кафенетата им.

Централният пазар – Закрит базар на няколко етажа в центъра на Куала Лумпур с изобилие от магазини, цветове и музика. Тук ще намерите интересни сувенири като ръчно изработени дървени маски и пъстри хвърчила, както и дрехи, бижута, обувки. А ако огладнеете от тура по магазините, можете да презаредите батериите си в някой от ресторантите, предлагащи индийски и традиционни малайски специалитети.

Чайнатаун – Пъстър уличен пазар в китайския квартал на града. Тук се продават китайски ястия, които се приготвят пред вас, продукти на традиционната китайска медицина, дрехи, обувки, накити, сувенири.

Малката Индия (Masjid India) – Място с пъстри гледки и аромати! Това е район в Куала Лумпур, където е пълно с пазари и магазинчета, в които се продава традиционна индийска храна, подправки, дрехи, бижута и има разнообразие от индийски ресторанти.

Дуриан – Наричан от малайците „кралят на плодовете”, този плод има остра неприятна миризма, но пък е много вкусен и полезен. Той е голям колкото топка за футбол, а кората му е покрита с бодливи шипове. Осмелете се да го опитате!

Сате – Традиционно ястие от парченца говеждо и пилешко месо, запържени с лют фъстъчен сос. Пикантно, вкусно и различно, сате ще сгорещи кръвта ви.

Нощен живот в Куала Лумпур – Съсредоточен е основно в центъра на града в многобройните дискотеки и клубове. Но в райони като Букит Бинтанг (Bukit Bintang), Ампанг (Ampang) и Бангсар (Bangsar) нощният живот също е на пълни обороти. По улиците им се усеща пулсиращият ритъм на музиката в заведенията, а разнообразните барове и пъбове са добро начало на вечерта. Караоке клубовете са много популярни в Малайзия и изявата на сцената на някой от тях е задължителна част от нощното забавление.

Вече ви се ходи в Куала Лумпур? Вижте най-добрите оферти за пътуване до Куала Лумпур!