Куба облекчава мерките за туристи от 15-и ноември

  • Куба облекчава мерките за туристи от 15-и ноември
    Куба облекчава мерките за туристи от 15-и ноември

Куба се готви да облекчи ограниченията за пътуване през ноември, като премахне изискването си за тестване за хора, които са напълно ваксинирани.

Това се случва точно преди пиковия туристически сезон на Куба, който продължава от средата на ноември до края на март. Ограниченията за пътуване ще бъдат облекчени на 15 ноември. Всички летища ще се отворят отново и всички полети ще бъдат възобновени, потвърдиха служители.

Пътуващите вече няма да трябва да представят скорошен PCR тест, ако са напълно ваксинирани и могат да го докажат с официален сертификат за ваксинация. Тези, които не са ваксинирани, трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен не повече от 72 часа преди пътуване до Куба.

Решението идва, тъй като правителството прогнозира, че почти цялото население ще бъде напълно ваксинирано до средата на ноември.

„Като се вземе предвид напредъкът в процеса на ваксиниране в Куба, демонстрираната му ефективност и перспективата, че повече от 90% от цялото население ще бъде ваксинирано до ноември; подготвят се условия за постепенно отваряне на границите на страната от 15 ноември , 2021 г., се казва в изявление на министерството на туризма.

Също така се очаква санитарните протоколи ще бъдат облекчени при пристигането на пътниците, като те ще са фокусирани върху „наблюдението на пациенти със симптоми и измерване на температурата.

Освен това на летището на случаен принцип ще се извършват диагностични тестове. Ако пациентът е положителен за COVID-19, той ще бъде прехвърлен в хотел-болница: туристическо съоръжение, упълномощено от правителството за изолация и медицинска помощ.

В момента всички пристигащи пътници са задължени да бъдат поставени под карантина за пет дни в тези хотелски болници, докато чакат резултатите от своите PCR тестове. След това те трябва да преминат втори тест, преди да напуснат карантината. До 15 ноември това ще се промени, тъй като страната постепенно се отваря отново, като туристическите дейности се възобновяват включително екскурзии и обиколки.