Куклен театър на неочаквани места в България

  • Куклен театър на неочаквани места в България
    Куклен театър на неочаквани места в България

В България сме свикнали кукленият театър да се случва в театрални зали. В страната ни има няколко действащи куклени театъра – в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Търговище, Габрово, Враца, Сливен

Но къде можете да заведете детето си, за да усети то магията на кукления театър?

ЕМО „Етър“

Етнографският комплекс на открито в Габрово предлага на своите посетители неповторими преживявания. Това важи особено за децата, за които са предвидени марионетни представления в изпълнение на артистите от ДКТ в Стара Загора. По време на празници в „Етъра“ има спектакли с кукли. Освен това децата могат да изработят сами марионетки и фигури за театър на сенките. В габровския архитектурно-етнографски комплекс има работилница, в която майстори изработват дървени „артисти“ на конци за спектакли.

Исторически хълм Царевец, Велико Търново

Представления с кукли могат да бъдат гледани на историческия хълм във Велико Търново - Царевец. Там Любчо Райков и съпругата му устройват куклени представления за посетителите срещу заплащане, които са отделно от входа на крепостта. Фигурите на конци, облечени в царски дрехи, разказват историята на Второто Българско царство за дошлите да разгледат крепостта, в която се е разигравала славната история на владетелите от Асеневата династия. Представленията се играят на няколко езика и са озвучени с музика. 

Самоводска чаршия, Велико Търново

През Средновековието били организирани големи 8-дневни панаири по повод големи религиозни празници. На тях имало и стоки на занаятчии, и майстори, демонстриращи своите умения в правенето на грънци и кожени изделия, борци, змиеборци, които устройвали зрелища за местните и гостите на столичния град Търнов. Днес това се възражда. На 23 септември 2017 г. се състоя Нощ на чаршията. По традиция от Средновековието имаше и куклен театър на празника. Театър „Весел“ изигра своето представление „Не се предавай!“ сред автентичната атмосфера на старите къщи и хана, издигнат по проект на Колю Фичето „Хаджи Николи“.

Бул. „Сливница“ и входа на Морската градина, Варна

Във Варна пък през туристическия сезон куклени артисти изнасят представления срещу хотел „Черно море“ и на входа на Морската градина. А всеки заплаща за тях според възможностите си.

Българските детски градини и училища

Всяка образователна институция може да се превърне в сцена за куклен театър. В някои читалище и в моловете също има представления за деца. Ако обичате кукления театър, не се колебайте да посетите някое от събитията във вашия град.