Кулата на ветровете в Атина отваря врати

  • Кулата на ветровете в Атина отваря врати
    Кулата на ветровете в Атина отваря врати

Кулата на ветровете в Атина – или известна още като Клепсидра Андроника и Аеридес, отваря врати за посещение след края на реставрацията си.

Кулата на ветровете е построена в края на първи век преди Христа от астронома Андроник. Осмоъгълната сграда, запазена в чудесно състояние и до днес,е направена атака, че да е полезна от всичките си страни - служела е едновременно за слънчев часовник и компас (отвън), воден часовник (отвътре) и ветропоказател (отгоре). Като се замислите, това си е часовникова кула и метеорологична станция на 2000 години – от времето, когато понятията часовник и метеорология изобщо не са съществували!

Ветропоказателят, за който се знае, че е бил бронзов тритон, е изчезнал отдавна в неизвестна посока. Във всеки от ъглите на кулата обаче все още стои по една фигура, която изобразява вятъра, духащ от съответната посока на света според древните гърци. Така и й излязло името – Кулата на ветровете.

В ранните християнски времена кулата се използвала за камбанария, а по османско време е била предоставена на въртящите се дервиши.

Любопитно е, че кулата била толкова популярна, че архитекти от различни краища на света я използвали за модел на свооите творения – Кулата на прозорците в обсерваторията Радклиф в Оксфорд, Англия; кулата Торе дел Марцоко в Ливорно, Италия; Храмът на ветровете край Нютаунуърдс, Северна Ирландия.

Полезна информация: Кулата на ветровете се намира точно до Римската агора, най-близка метростанция – Монастираки.