Кулинарни пътешествия: Бърза и лесна рецепта на баба за ориз с праз

  • Кулинарни пътешествия: Бърза и лесна рецепта на баба за ориз с праз
    Кулинарни пътешествия: Бърза и лесна рецепта на баба за ориз с праз

Любовта към пътешествията може да не е само към тези, които ни отвеждат до нови непознати кътчета, понякога можем да се отправим и на вдъхновяващо кулинарно пътешествие.

В следващите редове ще ви предложа една лесна и вкусна рецепта, която няма да ви отнеме много време, но всички ще си оближат пръстите.

В желанието си да зарадваме другите, често се впускаме в сложни и завъртяни рецепти и забравяме простичките неща. А както казваше моята баба: "По-хубаво от домашно приготвена лесна манджичка, няма!". 

Бърза рецепта за класическо постно ястие от българската национална кухня.

Необходими продукти:

- 1 чаша ориз

- 2 броя праз (може да добавите и 1 глава лук)

- 2,3 лъжици доматено пюре или консерва

Виждате, че дори продуктите са съвсем лесни  за набавяне и дори може често да ги откриете в хладилника си.

Рецептата според мен е изключително подходяща за зимния сезон, в който сега навлизаме, но разбира се това не бива да ни спира да си я приготвим, когато ни се дояде.

Може да бъде сервирана, както като основно ястие, така и като гарнитура към пържолки. 

Начин на приготвяне:

1. Започваме с праза! Почистваме го, измиваме и нарязваме на тънки колелца.

Кулинарни пътешествия: Бърза и лесна рецепта на баба за ориз с праз
Снимка: Александра Любова

2. Измиваме ориза.

Кулинарни пътешествия: Бърза и лесна рецепта на баба за ориз с праз
Снимка: Александра Любова

3. Запържваме праза за около 5 минутки в тиганче.

Кулинарни пътешествия: Бърза и лесна рецепта на баба за ориз с праз
Снимка: Александра Любова

4. Добавяме измития ориз и запържваме в продължение на още около 5 минутки.

Кулинарни пътешествия: Бърза и лесна рецепта на баба за ориз с праз
Снимка: Александра Любова

5. Добавяме доматеното пюре/консерва, разбъркваме и сваляме от котлона.

Кулинарни пътешествия: Бърза и лесна рецепта на баба за ориз с праз
Снимка: Александра Любова

6. Изсипваме съдържанието на тиганчето в тавичка.

Кулинарни пътешествия: Бърза и лесна рецепта на баба за ориз с праз
Снимка: Александра Любова

7. Добавяме 3-4 чаши вода и разбъркваме. 

Кулинарни пътешествия: Бърза и лесна рецепта на баба за ориз с праз
Снимка: Александра Любова

8. Поставяме в предварително загрята фурна на 200 градуса да се пече, докато поеме водата и оризът омекне. Работата става с пробване, така че не се страхувайте да го опитате!

Кулинарни пътешествия: Бърза и лесна рецепта на баба за ориз с праз
Снимка: Александра Любова

9. Ами готово, време е за хапване! 

Кулинарни пътешествия: Бърза и лесна рецепта на баба за ориз с праз
Снимка: Александра Любова

 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Peika.bg (@peika.bg)