Любовта към пътешествията може да не е само към тези, които ни отвеждат до нови непознати кътчета, понякога можем да се отправим и на вдъхновяващо кулинарно пътешествие.
В следващите редове ще ви предложа една лесна и вкусна рецепта, която няма да ви отнеме много време, но всички ще си оближат пръстите.
В желанието си да зарадваме другите, често се впускаме в сложни и завъртяни рецепти и забравяме простичките неща. А както казваше моята баба: "По-хубаво от домашно приготвена лесна манджичка, няма!".
Бърза рецепта за класическо постно ястие от българската национална кухня.
Необходими продукти:
- 1 чаша ориз
- 2 броя праз (може да добавите и 1 глава лук)
- 2,3 лъжици доматено пюре или консерва
Виждате, че дори продуктите са съвсем лесни за набавяне и дори може често да ги откриете в хладилника си.
Рецептата според мен е изключително подходяща за зимния сезон, в който сега навлизаме, но разбира се това не бива да ни спира да си я приготвим, когато ни се дояде.
Може да бъде сервирана, както като основно ястие, така и като гарнитура към пържолки.
Начин на приготвяне:
1. Започваме с праза! Почистваме го, измиваме и нарязваме на тънки колелца.
2. Измиваме ориза.
3. Запържваме праза за около 5 минутки в тиганче.
4. Добавяме измития ориз и запържваме в продължение на още около 5 минутки.
5. Добавяме доматеното пюре/консерва, разбъркваме и сваляме от котлона.
6. Изсипваме съдържанието на тиганчето в тавичка.
7. Добавяме 3-4 чаши вода и разбъркваме.
8. Поставяме в предварително загрята фурна на 200 градуса да се пече, докато поеме водата и оризът омекне. Работата става с пробване, така че не се страхувайте да го опитате!
9. Ами готово, време е за хапване!
Вижте тази публикация в Instagram.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!