LGBTQ+ музей ще отвори врати в Ню Йорк през 2024 г.

  • LGBTQ+ музей ще отвори врати в Ню Йорк през 2024 г.
    LGBTQ+ музей ще отвори врати в Ню Йорк през 2024 г.

Най-старият музей в Ню Йорк скоро ще бъде дом на първия музей в града, посветен на LGBTQ+ история и култура.

Нюйоркското историческо общество печели 70 000 квадратни метра в сградата си в Сентръл Парк Уест под формата на ново програмно пространство и постоянен дом за Американския LGBTQ + музей през 2024 г.

Като първият музей в града, посветен на историята и културата на LGBTQ +, целта на музея е да документира и съхранява лични истории и артефакти от LGBTQ + общността – истории, които според музея се губят всеки ден. Използвайки програми и изложбено пространство, музеят също се надява да образова общности, да подкрепи ново поколение активисти и да осигури жизнено и приветливо физическо пространство за LGBTQ+ общността.

Концепцията възникна след създаването на работна група през 2017 г. за обсъждане на проекта, който спечели подкрепата на Нюйоркския градски съвет на следващата година. Да не говорим за дългогодишния призив на активисти да документират странното движение и неговата ключова роля в американската социална история. Последва едногодишно проучване, което ангажира над 32000 LGBTQ+ хора в цялата страна, на възможно най-много демографски кръстовища. Чрез своите изследвания от музея твърдят, че умишлено са търсили перспективите на хората, чиито истории често се пренебрегват, включително тези, които се идентифицират като транссексуални, несъответстващи на пола и/или като цветни хора в общността на LGBTQ + в цялата страна.

Уважението и строгостта, с които New-York Historical подходи към този процес включително тяхната консултация с местните общностиотразява собствения ни ангажимент за изграждане на внимателно, приветливо, странно и приобщаващо преживяване за техните посетители и партньори.

След завършването си, Американският LGBTQ + музей ще заеме целия четвърти етаж на новото крило и ще включва две галерии. Дизайнът на новото крило е на Робърт А.М. Stern Architects и беше единодушно одобрен от Комисията за опазване на забележителностите за „зачитането на миналото и искането на принос на общността.

Докато новата сграда е в процес на изграждане, Американският LGBTQ + музей ще си партнира с New-York Historical за разработване на програми в съществуващата сграда на музея и на откритите пространства още през 2022 г. и вече е започнал да хоства цифрови програми преди тържественото си откриване в 2024 г.